IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавната помощ за две схеми за субсидиране на заплатите у нас

Дава се зелена светлина за компенсации по мярка 60/40 до края на годината и за транспорта и туризма

16:53 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейската комисия одобри две български схеми за подпомагане на субсидиите за заплати за запазване на заетостта в секторите, най-засегнати от пандемията от коронавирус. Схемите са одобрени съгласно Временната рамка за държавна помощ, посочват от пресслужбата на Еврокомисията.

Първата схема е удължаване и изменение на схемата за субсидиране на заплатите, известна като мярка „60/40“. Основните промени в съществуващата схема се отнасят до разширяването на мярката до три допълнителни сектора (друго образование, дентална практика и други здравни услуги) и до три допълнителни категории служители, отговарящи на условията за отпускане на помощ, както и до удължаването й до края на 2020 г. Изменената схема ще бъде финансирана в рамките на първоначално одобрения бюджет от 1,5 милиарда лева. 

Втората схема, с прогнозен бюджет от 40 милиона лева, ще предостави помощ под формата на директни безвъзмездни средства в размер на 290 лева на бенефициент на месец и е отворена за компании от всякакъв размер и самостоятелно наети лица, работещи в секторите, които са най-засегнати от пандемията от коронавирус (транспорт, хотели, ресторанти и туристически агенции). Схемата ще бъде съфинансирана от Европейския социален фонд и ще продължи максимум до края на 2020 г.

И двете мерки имат за цел да се избегнат съкращенията и да осигурят продължаване на бизнес дейностите по време на пандемията от коронавирус.

Комисията установи, че двете схеми са в съответствие с условията, заложени във Временната рамка.

По-специално помощта ще се предоставя за период не по-дълъг от дванадесет месеца, за служители, които в противен случай биха били уволнени, и за самостоятелно наети лица, чиято стопанска дейност е негативно повлияна от избухването на пандемията от коронавирус. Помощта е обусловена от това, че субсидираният персонал се поддържа в непрекъсната заетост през целия период на субсидиране, както и от това, че самостоятелно наетите лица, които се възползват от помощта, поддържат своята стопанска дейност за същия период.

В случай на натрупване на помощ по двете мерки, помощта ще отговаря на максималния интензитет от 80%, разрешен съгласно Временната рамка. В случай на натрупване и на други мерки за подпомагане на заетостта, свръхкомпенсацията на разходите за заплати ще бъде изключена.

Мерките са необходими, целесъобразни и пропорционални за борбата с настоящата икономическа криза, реши ЕК.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още