IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднодневните договори смущават работодатели и синдикати

Социалните партньори видяха проблем и в гъвкавото работно време

14:29 | 13.05.15 г.
Еднодневните договори смущават работодатели и синдикати

Еднодневните договори предизвикаха най-много опасения за нарушения у работодатели и синдикати по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори обсъждат промени в Кодекса на труда. На заседанието, председателствано от социалния министър Ивайло Калфин, дойде и премиерът Бойко Борисов. Проблем социалните партньори видяха и в гъвкавото работно време.

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че се смесват режими, като напомни, че според предложението работници, наети по еднодневен трудов договор, няма да губят право на социална помощ.

Той попита дали ще се стигне до защитена гъвкавост, в зависимост от желанията и нуждите на работника и предупреди, че въвеждането на гъвкаво работно време може да отвори нова врата за злоупотреби, като даде пример с четиричасовия работен ден.

Работодателите пък изразиха опасения, че самите работници ще се опитват да избягват еднодневните договори, за да не загубят социални помощи. Според предложението работник не може да сключва повече от 90 еднодневни договора в рамките на година. Заработеното ще се плаща в края на всеки работен ден лично срещу разписка. Осигуровки авансово работодателят ще внася в НАП за пенсии, трудова злополука и здраве.

"Ако в резултат на плащане на възнаграждение, им се намалят социалните помощи, те пак няма да се подписват и ще се гонят по блоковете“, коментира Васил Велев от АИКБ.

Той поиска тези договори да бъдат максимално облекчени и настоя, че не работниците трябва да се задължават да ги отчитат пред Бюрата по труда, а това да прави работодателят.

Велев каза, че АИКБ подкрепя гъвкавото работно време. „Да се отървем от мисленето, че работодателят е враг и цели да създаде проблем за работника от всяка разпоредба“, настоя той.

За синдикатите пък било манипулация, че тази промяна се прави в полза на работника с аргумента за съвместяване на личния и професионалния живот, при положение че работното време зависи изцяло от работодателя.

Работата на еднодневни договори е осигурителен, а не трудов стаж, подчерта социалният министър Ивайло Калфин. Той се съгласи с опасенията, че еднодневни договори могат да подменят други договори, но изтъкна, че трябва да се създаде възможност тези хора да работят през земеделската кампания. Прогнозите са, че по еднодневни договори ще бъдат заети между 60 000 и 100 000 души през кампанията.

Калфин коментира, че работата и обсъжданията по предложенията продължават, а въвеждането на еднодневните трудови договори ще е експериментално през тази година.

Сред предлаганите промени в Кодекса на труда, които обсъжда тристранката, са въвеждане на еднодневни трудови договори, работодателят да води трудово досие на работника, гъвкавост на работното време при запазване на 40-часовата работна седмица, неплатен творчески отпуск да се зачита за трудов стаж и др.

Работодателите поискаха също майките да нямат право на платен отпуск от два месеца, който се натрупва през двете години майчинство.

"Правото на платен годишен отпуск да възниква само на база на действително отработено време", настоя председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на заседанието.

По-рано и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че не е справедливо майките да получават пари от отпуск, тъй като възнагражденията на практика са изработени от колектива.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още