IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: България и Хърватия имат още работа за вършене преди еврозоната

Според Фабио Панета страните трябва да направят повече за подобряване на цялостното качество на институциите

16:44 | 13.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

България и Хърватия все още имат работа за вършене по своите икономики и по подобряване на държавните институции преди да се присъединят към еврото. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета.

Реформите, предприети от двете страни, няма да оправят дисбалансите и слабостите пред тях, като е необходим по-голям напредък, за да се подобри държавното управление, законовата рамка и цялостното качество на институциите, заяви той в реч, цитиран от Ройтерс.

В петък България и Хърватия официално станаха част от валутно-курсовия механизъм ERM II, известен като „чакалната“ на еврозоната.

Влизането на българския лев в т. нар. „чакалня“ е придружено от ангажимента на българските власти за спазване на стабилни икономически политики с цел предпазване на икономическата и финансова стабилност и постигане на устойчива икономическа конвергенция, посочиха от ЕЦБ в съобщението си от петък.

Оттам допълниха и че българските власти са поели ангажимент да прилагат специфични мерки и в небанковия финансов сектор, държавните предприятия, законовата рамка за обявяване на несъстоятелност и тази за борба с прането на пари. България също така ще продължи прилагането на реформи в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност заради тяхната важност за стабилността и интегрирането на финансовата система.

По време на престоя ни в „чакалнята“ е необходимо да се следи и за стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт, описани в член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още