IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Стойчев: Веригата между дистрибутори на храни на едро и потребители се къса

Ниските данъци върху хранителните продукти осигуряват събираемост, посочва експертът

11:25 | 03.09.15 г. 2
Е. Стойчев: Веригата между дистрибутори на храни на едро и потребители се къса

Веригата между дистрибутори на храни на едро и потребителите се къса някъде, коментира пред БНТ Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Той коментира информацията, че от средата на юли до края на август индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отчита цените на хранителните стоки на едро, се повишава с 9% до 1,352 пункта, основно заради поскъпването на млечните произведения, месото, оранжерийните зеленчуци и по-високите цени на вносни плодове.

Стойчев смята, че това е аномалия и по това време на годината плодовете и зеленчуците, включително от внос, би трябвало да са доста по-евтини. Той смята, че за това има някакво логично обяснение. Що се касае до млечните продукти, в този сезон по думите му е нормално леко да поскъпнат, тъй като намалява добивът на мляко. 

В момента обаче се е получило донякъде изкривяване на пазара, смята той. 

„Производителите на плодове и зеленчуци казват, че доскоро доматите на едро са били 30 – 40 ст./кг. Аз не съм видял по магазините домати под 1 лв./кг, явно пак се къса веригата между проджабата на едро и потребителите“, каза Стойчев.

Себестойността на хранителните продукти, произведени в България, е по-висока спрямо произведените в Европа, включително в държави извън Европейския съюз (ЕС), допълни Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя посочи като причини разликите в агросубсидиите в различните държави, както и в цените на горивата.

„Цената на енергията в България е една от най-високите в Европа. Това се отразява на ценообразуването. Не очаквайте българското да е по-евтино, но вкусът на българската храна е уникален“, заяви тя.

Производителите очакват първите фактури за изразходвания през август ток да дойдат в първите 10 дни на септември.

Стойчев каза, че спадът на цените на горивата от последните дни може да се отрази бързо на евтините стоки, но не и на скъпите. Ако дизелът продължи да бъде дългосрочно по-евтин и цената се изравни с другите държави в Европа, може би и ние като потребители ще го усетим, очаква той. Кукушева допълни, че това обаче само ще компенсира повишените енергийни разходи.

В репортаж на телевизията земеделският производител Иван Караиванов от Русе коментира, че сушата предполага ниски добиви при слънчогледа – до 250 – 280 кг/дка. Според него цената от 660 – 680 лв./т в момента е удовлетворителна. Според авторите на репортажа в търговската мрежа в дунавския град цената на литър олио е с около 30 ст. по-висока спрямо преди месец.

Стойчев беше категоричен, че няма причина за ръст в цената на олиото. Дистрибуторите „пробват“ пазара, смята той. Той припомни, че България води в износа на слънчоглед и има достатъчни количества.

„При всяка жътва говорим за цените на храните, защото изхранването е основен проблем на домакинствата, които дават за целта 35 – 40% от бюджета си“, коментира Марияна Кукушева.

По повод темата за данък върху вредните храни Кукушева допълни: „Европейското законодателство е категорично, че няма вредни храни. Съставките са обявени и всеки потребител трябва да реши дали дадена храна е опасна за неговото здраве“.

Едуард Стойчев допълни, че данъците върху храните във всички европейски страни са ниски, за да има събираемост и икономиката да излезе на светло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 8 години
плоския данък подпомага предимно бедните, статистиката и опита са го доказали многократно.... не пиши глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
mnz
преди 8 години
"Едуард Стойчев допълни, че данъците върху храните във всички европейски страни са ниски, за да има събираемост и икономиката да излезе на светло."Може да е така по Европата, у нас обаче не е така. Подобна логика за ниски данъци у нас има само за плоския данък, че по-лесно се узаконяват доходите на богатите. За храните, където тежестта пада на бедните, тази логика у нас не важи, те не са хора, а са просто народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още