IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Димитров: Ще обезвреждаме опасните пестициди в чужбина

Започва серия проверки за установяване на точните местонахождения на стари складове, коментира министърът на околната среда

15:19 | 04.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Тонове стари пестициди, съхранявани в опасни складове, ще бъдат обезвредени в чужбина. Това стана ясно от изказване на министъра на околната среда и водите Емил Димитров по време на проверка за нерегламентирано съхранение на негодни пестициди край Червен бряг.

В проверката участва и зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.

Акцията е първата след разпореждането на Върховната административна прокуратура за това Министерството на околната среда и водите и Българската агенция за безопасност на храните да направят проверки за неправилно съхранявани пестициди.

На десетки места в страната се съхраняват опасни пестициди, но точният брой ще се изясни в проверките, стана ясно от изказването на Димитров, разпространено от пресслужбата на екоминистерството.

По думите му някои от складовете са полусрутени или напълно срутени, били са част от някогашните ТКЗС-та. На други места има и резервоари с течни пестициди, както и загробени, за които има риск да замърсят водите и почвата.

Проверките ще покажат къде са най-критичните точки, като министерството ще докладва пред Прокуратурата и на Министерския съвет. След това обезвреждането ще се случи в чужбина.

Зам.-главният прокурор обясни, че ролята на прокуратурата е да наблюдава как се осъществява обезопасяването на тези места, така че да не застрашават живота и здравето на хората.

Емил Димитров припомни, че в миналото е изпълнен един такъв проект, като са обезвредени 4 хил. т  опасни пестициди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още