IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните енергийни дружества ще съобщават публично разходите си

На всяко тримесечие компаниите ще оповестяват направените разходи за външни услуги, персонал, амортизация и за материали и консумативи

17:25 | 11.03.16 г.
Държавните енергийни дружества ще съобщават публично разходите си

Енергийните дружества с поне 50% държавно или общинско участие ще съобщават публично какви разходи са направили, предвижда наредба, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на енергетиката.

Информацията за направените разходи ще бъде публикувана на сайта на Министерството. Целта е осигуряване на публичност и прозрачност на финансовите потоци на търговските дружества.

Според текстовете на новата наредба държавните дружества в сектора ще трябва да оповестяват разходите за материали и консумативи, за външни услуги, амортизации и персонал, както и другите си оперативни разходи. Освен прозрачност при харченето на средства, с новите моменти от енергийното министерство се надяват и те да бъдат оптимизирани и по-ефективни.

Информацията за разходите ще бъде подавана за всяко тримесечие (с натрупване) до 25 число на месеца, следващ съответния тримесечен отчетен период. Годишният отчетен период ще се подава до 25 април на следващата година.

В срок от пет работни дни енергийното министерство ще публикува получената информация на страницата си в интернет.

В приложение е дадена детайлна справка кои разходи трябва да посочват енергийните компании при отчета си пред енергийното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още