IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата обмисля мерки за компенсиране на загубите на бизнеса

Заразените с коронавирус у нас остават 31

10:32 | 14.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи пред bTV, че държавата обмисля мерки за компенсиране на загубите на бизнеса от извънредните мерки заради коронавируса, но предупреди, че няма как да бъдат покрити всички щети.

Експертите от социалното министерство работят по възможността да се компенсират част от загубите за бизнеса чрез финансиране по една от мерките по оперативната програма "Човешки ресурси" - "Помощ за персонала", съобщи Дончев.

"Има анонси за европейски инструмент, сумата за България по неофициална информация ще бъде вероятно 240 млн. лева", каза още той. На твърденията на представители на малкия и среден бизнес, че няма да издържат при наложените рестрикции до края на март Томислав Дончев отговори: "Бъдете сигурни, че бизнесът би понесъл много повече загуби при една много по-дълга като продължителност епидемия", и посочи секторите, които ще пострадат най-тежко - транспорт, туризъм, търговия.

Нека никой не очаква, че ще бъдат покрити всички загуби за откази от резервация например, каза още вицепремиерът.

Той не изключи възможността да се прибегне до актуализация на държавния бюджет заради извънредната ситуация с коронавируса. "Ситуацията изисква да сме много бързи", коментира Дончев и посочи, че двете седмици, за които ще действат ограничителните мерки, са около 5% от годината и намалената стопанска активност ще има отражение и върху държавните финанси.

"Негативен ефект от епидемията върху бюджета ще има. Ключовият момент е колко дълго ще продължи тази ситуация", каза Дончев и посочи, че вирусът е нов и има различни версии - от тази, че със затоплянето на времето заболеваемостта ще се ограничи до допускания, че пикът ще бъде през септември.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред БНТ, че няма да бъдат ограничавани никакви права и свободи на гражданите във връзка с въведеното вчера от правителството извънредно положение на територията на цялата страна от 13 април. "Когато става дума за сигурност, ще има малко повече рестрикция", допълни той.

Той посъветва гражданите да не се възползват от оферти за евтини почивки, защото това е рисково.

Министърът призова още хората да отложат семейните тържества, рождени и имени дни. Той каза, че извънредното положение може да бъде удължено, но не цяла година. Към момента парадът за 6 май не се отлага.

Броят на заразените с коронавирус в България остава 31. Това заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб и на ВМА, цитиран от БНР.

Проф. Мутафчийски посочи, че вчера са регистрирани 8 нови случая в страната. „Възрастовата характеристика на заболелите е пъстра. Най-младият заразен е на 24 години, а най-възрастният - на 80 години. Той е настанен в Института „Пирогов“ от болница „Свети Наум“, каза Мутафчийски.

В момента се установяват контактните лица на заболелите.

От установените вчера болни пациенти трима са хоспитализирани в болници, останалите са с леки или много леки симптоми и са в домашни условия под карантина.

Общо в световен мащаб заразените са 145 хил., смъртните случаи са 5436, а оздравелите са 72 хиляди.

Заради обявеното вчера у нас и в някои европейски страни извънредно положение и предприетите противоепидемични мерки Министерството на външните работи препоръча ограничаване на пътуванията в чужбина освен в случаите, в които това е крайно необходимо. Министерството е променило риска за пътуване до 13 държави. Рискът се оценява по 5-степенна скала, обяви Бойко Христов от министерството. "Индия - ниво 4, Иран - 5, последното по нашата скала, Република Корея - 4, Испания - 4, Франция - 3, Германия - 3,, Япония 3, Швейцария - 2, Норвегия - 2, Дания - 2, Швеция - 2, Нидерландия - 2, САЩ - 2. И в тази връзка препоръчваме две неща - да не се пътува зад граница дори към дестинации, които в момента са слабо заразени с болестта, освен в случаи, ако това е необходимо. Препоръчваме на българската диаспора в чужбина или на българите, които се намират в чужбина да преосмислят евентуално свое връщане в страната към настоящият момент по различни поводи - лични, предстоящи великденски празници и така нататък. Нека да проявяваме голямо лично самосъзнание, да пазим близките си", призова Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още