IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата иска да сложи ред при управлението на публичните предприятия

Очакваме съвсем скоро България да бъде приета в комитета по корпоративно управление на ОИСР по линия на държавните предприятия, съобщи Лъчезар Борисов

15:45 | 20.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доброто корпоративно управление е едно от важните условия за увеличаване на доверието на местните и чуждестранни инвеститори към българския капиталов пазар. Това заяви заместник-министър Лъчезар Борисов по време на дискусия „Корпоративно управление – изграждане на устойчиви практики или регулаторно бреме“ по повод десет години от създаването на Националната комисия по корпоративно управление (НККУ).

„Корпоративно управление и устойчивото развитие са две неразривно свързани теми, а факторът за доброто корпоративно развитие - това са регулациите. Министерство на икономиката се стреми да изработи регулации, които да отговарят на изискванията и да бъдат в подкрепа за бизнеса“, подчерта Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

По думите му икономиката е повече експортно-ориентирана и по-малко задлъжняла в сравнение с минали периоди, а в България съществуват компании които могат да бъдат пример за добро корпоративно управление.

Предвижданията са позитивното икономическо развитие на страната да продължи и през 2020 година. Предварителните данни на националната статистика са за ръст на БВП за трето тримесечие на 2019 г. с 3,7%. Борисов добави, че принос за икономическия растеж ще имат потреблението и инвестициите.

„Страната ни е лидер в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг“, посочи Борисов. Той допълни, че доброто корпоративно управление е значимо и за привличането на преки чуждестранни инвестиции под формата на дългови инструменти.

„Към днешна дата има Закон за публичните предприятия приет от Народното събрание, а в най-скоро време ще има и правилник за неговото прилагане. С този закон се въвеждат правилата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за корпоративно управление. В ОИСР свършената от българското правителство работа беше приета много позитивно. В тази връзка очакваме съвсем скоро България да бъде приета в комитета по корпоративно управление на ОИСР по линия на държавните предприятия“, изтъкна Борисов.

Икономическият зам.-министър посочи, че страната ни трябва да изготви официална, публично оповестена политика във вид на документ в областта на публичните предприятия и механизъм за определяне на конкретни цели (финансови и нефинансови).

Политиката ще изяснява как държавата ще управлява тези предприятия. По подобие на публичните предприятия по Закон за публичното предлагане на ценни книжа, тези компании ще дават тримесечни публични отчети. В органите за управление ще има и независими членове.

Създава се централно звено за координиране на управлението на публичните предприятия в лицето на Агенцията за публични предприятия и контрол, която реално ще бъде надградена над бившата Агенция за приватизационен и следприватизационен контрол.

Това звено ще разработва годишни обобщени аналитични доклади за дейността на публичните предприятия, които ще включват отчети за финансовото представяне на фирмите, както и изпълнението на заложените пред тях конкретни цели според предварително зададени индикатори, както и оценка за съответствието на дейността им с възприетите стандарти за управление и оповестяване.

„Този закон поставя акцент върху създаването на професионални и независими органи на управление и контрол на публичните предприятия с ясни правомощия, на основата на прозрачна, справедлива процедура за номиниране на кандидати, основана на качествата им. Разбира се това ще стане след публични дискусии по линия на тристранното ни сътрудничество заедно с работодатели и синдикати, как да бъде разписани тези правила“, заяви Лъчезар Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още