IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружеството „Напоителни системи” е натрупало 646 хил. лв. сметки за ток

Основно просрочените задължения се увеличават заради дейностите по отводняване

17:42 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дружеството „Напоителни системи” е натрупало 646 хил. лв. сметки за ток

Просрочените задължения за ток на „Напоителни системи” ЕАД надхвърлят 646 хиляди лева, а с текущите плащания много скоро задължението им ще надскочи 756 хиляди лева. Това съобщиха от  „Енерго Про“ ЕООД. Днес изпълнителният директор на „Напоителни системи” инж. Георги Стоев се е срещнал с  управителя на електроразпределителното дружество Стефан Абаджиев.

Основната дейност на „Напоителни системи” е да се грижи за напояването на селскостопански земи, но традиционно държавата вменява на дружеството и отговорността да опазва от наводнения крайдунавските райони, е обяснил на срещата  инж. Стоев.

Той е заявил, че дружеството редовно погасява сметките си за електроенергия от напояването, но среща сериозни затруднения да изплаща сметките, произтичащи от дейностите по отводняване. Поради високите нива на река Дунав, основно в общините Силистра и Тутракан, помпите работят в постоянно, за да отводняват ниските брегови райони.

„Нашето дружество се намира във финансово състояние, което го принуждава активно да събира задълженията на клиентите си“, е посочил шефът на "Енерго Про" Стефан Абаджиев. Той е допълнил, че след последното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възможностите на компанията да кредитира големи свои клиенти, които поради една или друга причина забавят дължимите плащания за електроенергия, са практически нулеви.

На днешната среща е коментирано, че „Напоителни системи”  очакват да получат финансиране от държавния бюджет в края на август или началото на септември, допълват от „Енерго Про“. Те ще предложат на  агроминистъра Димитър Греков решение на проблема да се търси на тристранна среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още