IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достатъчни ли са мерките за подкрепа на таксиметровите шофьори?

Как ще се отчита от юли 2022 г. такса "престой" коментира Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи

15:20 | 30.03.21 г.
Достатъчни ли са мерките за подкрепа на таксиметровите шофьори?

Таксиметровите шофьори в Българи не могат да се възползват достатъчно добре от държавните мерки за подкрепа, тъй като не успяват да съберат нужните обороти, а и безлихвените кредити често им биват отказвани. Необходими са други мерки за помощ. За това настоява в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

„След промените в Наредба № 34 относно таксиметровия превоз на пътници първоначалната такса се увеличи с 84 стотинки за дневните курсове и 1,06 лв. – за нощните“, обясни той и посочи, че това е, за да не се отказват „късите курсове“.

Атанасов напомни, че таксиметровите услуги в София не са поскъпвали от 2012 г.

Според него това се дължи на решението на големите превозвачи, тъй като те не смеят да увеличат цената, за да не загубят клиенти и се разчита на цената, която се определя от Столична община като минимална.

Атанасов коментира и държавната подкрепа по време на пандемията.

„Получихме намаления на данъка от 550 лева за цялата година, но това не е достатъчно, тъй като поради затварянията такситата не могат да направят нужните обороти, а те обикновено са надолу с 50-60%“, посочи председателят на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

Спас Атанасов потвърди, че повечето стимулиращи мерки са за предприятия с работници на трудов договор, докато таксиметровите шофьори са самоосигуряващи се лица. „За да получат помощ, те трябва да имат оборот от 30 хиляди лева, което е непосилно за повечето таксиметрови шофьори“, заяви той.

Председателят на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи информира, че от юли 2022 г. се очаква промяна на такса "престой", като в нея вече ще се отчита цялото време на пътуването, но отбеляза, че още не е ясно как точно ще стане това.

Как по-скъпите таксиметрови услуги се отразяват на клиентите? Ще има ли спад в броя на такситата в София заради пандемията? Кога ще спре руското явление за превоз от цивилни автомобили?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още