IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнителните възнаграждения за униформените полицаи ще бъдат увеличени

Това ще стане до края на годината, каза зам.-вътрешният министър Красимир Ципов

13:50 | 21.09.17 г.
<p>
	Полицаите излязоха на серия от протести през лятото.&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Полицаите излязоха на серия от протести през лятото. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Полицаите вече ще получават с между 40 и 70 лв. над заплатите си допълнително възнаграждение за специфични условия на труд и постигнати постижения в работата. Това съобщи зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, като уточни, че ще стане възможно до края на годината.

Той обяви и че е реалистично заплатите на униформените да се увеличат с 15%, каквото е искането на полицаите. 

Служителите на МВР протестират с искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата до края на годината. Според ръководството на министерството обаче това е възможно едва от 1 януари. Ципов изчисли, че 15-те процента увеличение ще са средно по около 100 лв. над сегашната полицейска заплата.

Той беше в парламента за приемане на промени в закона за МВР, които според опозицията не отговарят на исканията на протестиращите.

"Точно това правителство до края на тази година ще увеличи допълнителните възнаграждения", каза Ципов. Той изчисли, че вече са преведени 17,5 млн. за униформи, с 10 млн. лева ще бъде увеличено допълнителното възнаграждение за специфични дейности и с 11 млн. лв. - за добри резултати. 

"Сумарно над 39 млн. лв. –  нещо, което през последните години не е правено", пресметна Ципов.  

С промените в закона за МВР, внесени от правителството, се правят серия от промени, които рефлектират в девет закона. 

Депутатите приеха на първо четене новите текстове, с които дават на граничните полицаи разследващи права в цялата страна. Разширяват се и обектите, които МВР може да охранява срещу заплащане - БНБ, Агенцията за бежанците, ТЕЦ-ове и др. 

С измененията се прецизират и текстове в закона за движение на пътищата, където се оказва, че има дублиращи се и дори противоречащи си текстове със санкции за паркиране на спирка и неправилно изпреварване. 

Ще се прецизират и глобите за претоварване на товарните камиони, защото се оказва, че глобите са различни в населено място и по републиканската пътна мрежа. 

Измененията бяха разкритикувани от опозицията. Красимир Янков от БСП предупреди, че с новите права за разследващите полицаи ще се създаде хаос. Той се възмути и че МВР излиза на пазара на охранителната дейност с предложението за заплащане на охрана.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още