IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Страната ни има нужда от рестарт

Кабинетът може да подаде оставка в началото на ноември, ако парламентът е достатъчно бърз , твърди вицепремиерът

09:35 | 15.08.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Вицепремиерът Томислав Дончев е на мнение, че в момента има нужда от промени в Конституцията, които са в правомощията на Велико народно събрание.

„Преди не беше събрана достатъчна парламентарна подкрепа. Сега мисля, че шансовете тя да бъде събрана, са доста по-големи”, заяви в телевизионното си интервю за bTV Дончев.

„Всеки, който твърди, че няма нужда от подобни промени, трябва да се аргументира защо. В демокрацията, в държавата най-важни са правилата. За първи път имаме ситуация, която дава шанс на подобно предложение”, убеден е вицепремиерът.


„Предложенията могат да станат и по-смели. Какво ще гласува в Конституцията едно Велико Народно събрание ще си реши самото то. Промените, които предлагаме, които съответства на очакванията на хората. Илюзия е, че един политик трябва да говори добре. Аз считам, че преди всичко един политик трябва да слуша добре. Тези предложения са именно резултат от добрия ни слух“, добави той.

Вицепремиерът твърди, че от най-голямата партия нямат проблем да водят диалог с протестиращите.

„Неведнъж съм проявявал политическото безумие да сляза при протестиращите. Да ни управляват независими граждани звучи много хубаво. Но той не носи отговорност към никого. Той си слага ръцете в джобовете и си заминава. Да се сформира някаква политическа конструкция, която включва всички партии, практиката е показала, че когато всички са в управление - народът е в опозиция. Отнасям се с респект към хората по площадите. Това е енергия. Надявам се тя да получи и политическо представителство. Много се надявам съвсем скоро да си върна всички граждански права и да мога и аз да протестирам”, каза още Томислав Дончев.

Той поясни още, че кабинетът може да подаде оставка в началото на ноември, ако парламентът е достатъчно бърз. Същевременно поясни, че няма да бъде премиер в ново правителство на ГЕРБ, когато Борисов подаде оставка.

„Моята прогноза е, че ни чака време на протести повече от година”, каза още Дончев. Вицепремиерът подчерта, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет.



„Последните 3 пъти, когато сме се явявали на избори, те са били организирани от служебни кабинети. Надявам се изборите да бъдат по-рано от март”, каза още той.

Припомняме, че вчера след продължаващите повече от месец протести в цялата страна и дори чужбина с искане за оставката му и тази на главния прокурор Иван Гешев премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Той направи заявката в обръщение, разпространено от правителствената прессулжба.

"Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Чл. 159 от основния закон е категориен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината от народните представители и на президента, не и на министър-председателя", каза също в петък държавният глава Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Това правителство, тази партия (гербили) и Народното Събрание няма никакво морално право да предлага в 59-тата минута неща, които други предлагат от години, а тези неграмотници и наглеци неглижираха. Сега боко чете от ауто-кюто надлежно какво са му написали. Гледам, че някои му се връзват. Това е все една да извикаш някой крадец да ти монтира охранителна система. Мили боже! Някои нямат СРАМ, доказано. А тихият Ал Капоне, както наричат Томислав Дончев с физиономията на есесовец, да си даде оставка - за много неща има основание, но последното, което се разкри, е че бави нарочно с години машинното гласуване и то при приет закон.Моля разумните хора - помислете! Това е поредната хватка борисов да се задържи на власт до новите избори и да си ги проведат по "своя" начин с Михаил Константинов - пенкилера и пияндето. НЕ СА ПОЗНАЛИ!!!!Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, на пенсионирания старшинка инженерчето това са му доводите - "ти па си много убав"...Еех, така е, колкото по-неуспял, толкова по-озлобен, не е от вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
ти па си много наясно с всичко бе ... и си белоснежно чист , налЕ ?! като си толкоз кадърен и всеразбиращ , как тъй не сме те видели бисера , диаманта да светиш в калта дето се валяме , ние прошляците ... я бегай , комплексар анонимен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
А ще обсъди ли Великото народно събрание премахването на този анахронизъм Велико народно събрание ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Очевидно е - няма присъди и затвор без нова конституция. Тази сегашната ни я пробутаха навремето вашите хора за да може да е точно така, както е досега.Борисов и ГЕРБ вече са пътници. Никога повече няма да бъдат такъв политически фактор. С тяхното оттичане на *** обаче нищо няма да се промени. Даже ще стане още по-лошо - Черепа , Доган, Пеевски, смотльото Радев, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Р.Овч., партийната каса на БСП дето е на минус 5 милиона лева... За тях ли работите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
без присъди и затвор , нищо няма да излезе от "рестарта" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Точно рестарт и нова конституция трябва. Баси! Не може ли поне затова да достигнем някакъв национален консенсус.Нали стана дума че ще има оставка и избори за ВНС. Няма ГЕРБ да я диктуват новата конституция, я. Очевидно е, че конкурентната мафиотска шайка не иска промяна. Отчаяно се бори за запазване на сегашното статукво заедно с това да узурпират политическата власт. Всеки що годе разумен човек не трябва да категорично да взема позицията на едната или другата мафия. Няма по-добри.Изхода е само един - обществена дискусия, експертно ВНС чрез избори, обсъждане и приемане на нова конституция (пак предимно от експерти и по-малко от политици и масони).Сегашната конституция е повече в услуга на мафията и престъпниците. Няма да има ниикаква промяна без сериозна реформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Nemezanimavai
преди 3 години
Какъв рестарт бе БАЙ-Х
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Още нещо да допълня. Предложението за 120 депутата е най-доброто от всички като имаме в предвид че всички са добри. За 6-7 милионна държава са твърде много 240 депутата. А и колкото са повече толкова по-трудно се вземат решения, даже и да не броим по-големите разходи по тях. С по-малко се надявам по-бързо да се приемат закони, много ни е изостанало законодателството, от преди 25-30 години е и чат пат се кърпи на парче само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Оше нещо да допълня. Предложението за 120 депутата е най-доброто от всички като имаме в предвид че всички са добри. За 6-7 милионна държава са твърде много 240 депутата. А и колкото са повече толкова по-трудно се вземат решения, даже и да не броим по-големите разходи по тях. С по-малко се надявам по-бързо да се приемат закони, много ни е изостанало законодателството, от преди 25-30 години е и чат пат се кърпи на парче само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още