IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: България получава над 12 млрд. лева по плана за възстановяване и устойчивост

Това е уникална възможност за огромни публични инвестиции там, където са основните нужди на страната ни, твърди вицепремиерът

21:14 | 30.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

По Плана за възстановяване и устойчивост страната ни ще получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно финансиране и до 9 млрд. лв. заемни средства. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в онлайн представяне на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, цитиран от Агенция „Фокус“.

Крайният срок за усвояване на средствата е 2026 г., като изискването е две трети от ресурса да е вкаран в изпълнение през първите две години. 

Най-голяма част от средствата ще отидат за „Зелена България“ – 37%. „Планът включва четири основни стълба. Първият стълб е „Иновативна България“ с основна цел повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, трансформирането ѝ в икономика, базирана на знанието и интелигентния растеж. Тук ще бъдат инвестирани 20% от ресурсите на плана. Вторият основен стълб е „Зелена България с фокус върху устойчивото управление на природните ресурси, който позволява задоволяване на нуждите и на обществото, и на икономиката при съхраняване на околната среда. Третият стълб – „Свързана България“, е с дял 22% от бюджета на плана, като тук основен акцент е повишаване на конкурентоспособността на регионалните икономики, подобряването на транспортната и цифровата свързаност. Четвъртият стълб – „Справедлива България“, е със специален фокус върху социалното включване, групите в неравностойно положение, промяна на работата на публичните институции, за да може те да бъдат много по-близо до нуждите и очакванията и на гражданите, и на бизнеса. В рамките на този стълб са всички инвестиции в социалната сфера, всички допълнителни инвестиции в здравеопазването“, обясни Томислав Дончев.

По думите му това не са просто едни нови пари към оперативните програми, които трябва да усвоим – планът е уникална възможност за огромни публични инвестиции там, където са основните нужди на България. Изпълнението предполага всяка година да бъде инвестиран поне 2 млрд. лв. допълнителен публичен ресурс, което би удвоило обемът на публичните инвестиции в страната, уточни още вицепремиерът.

Според него това е шанс за дигитална икономика, икономика на знанието, на високата добавена стойност и на зелените технологии.

По думите му вече има и нови предизвикателства, като натиск върху здравната и социалната система, опасност за здравето на хората. „България, както всяка друга държава членка, е в състояние да се бори едновременно с традиционните и с новите предизвикателства“, категоричен бе Томислав Дончев. Според него страната ни ще отделя близо 2,4% от БВП за справяне с пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още