IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домусчиев: Заради цената на тока стоките ни са с 10-15% по-скъпи от гръцките

Не се прави нищо за решаването на проблемите в енергетиката, смята председателят на КРИБ

09:49 | 12.09.15 г. 7
Домусчиев: Заради цената на тока стоките ни са с 10-15% по-скъпи от гръцките

Заради цената на тока крайната цена на българските продукти е с 10-15% по-висока от тази на гръцките, смята Кирил Домусчиев, председател на една от национално признатите работодателски организации - КРИБ.

По тази причина неговата организация, заедно с останалите три работодателски организации – БСК, БТПП и АИКБ, планират да протестират масово в края на месеца - на 30 септември. Този път протестът ще бъде само в столицата, за да видят „всички, срещу които е насочен, че няма да оставят нещата така”.

Според Домусчиев проблемите в енергетиката се задълбочават и нищо не се е променило. Не са били извършени както трябва проверките във ВЕИ сектора, нито се работи за намаляване на цената на американските централи. Той посочи, че в момента се подготвя нов бум на ВЕИ – с биоцентралите на оборски тор.

Домусчиев беше категоричен, че има лобистки интереси в промените в Закона за енергетиката, допускащи преференциални цени за централите на биомаса. При гласуването в пленарната зала беше посочено, че това се прави в помощ на фермерите, които трябва да изпълняват нитратната директива.

Според бизнесмена обаче интереси в областта имат двама депутати от ДПС – Венцислав Каймаканов и Рамадан Аталай и по тази причина са били допуснати нови преференциални цени за ВЕИ производители.

Четирите национално представени организации готвят два сигнала до прокуратурата за нарушения в енергийния сектор.

Прокуратурата да се произнесе трябва ли да има наказани за подписаните неизгодни за България договори и анекси за AES Гълъбово и КонтурГлобал, каза Кирил Домусчиев. Той поиска да има наказани и всеки следващ чиновник, който подписва подобни неизгодни договори, да има предвид, че може да влезе в затвора.

„Американците не са виновни, че са подписали такива изгодни за тях договори”, смята бизнесменът.

Другият сигнал е насочен именно към нарушенията във ВЕИ сектора.

На въпрос дали бизнесът ще протестира срещу нереално високите цени на бензина у нас, той посочи, че в предприятията не ползват бензин, а природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Ако допуснем, че заради тока гърците имат предимство, заради заплатите как стоят нещата ? А заради цената на земята и недвижимостите/наемите ?Не е проблем цената на тока, а простотията на "българския национален капитал" и на другарете с червените куфари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 8 години
А накрая приватизира и фонд Напредък, за сметка на дребните акционери разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
lareman
преди 8 години
Не е от тока другарю,а от по добра ефективност ,но повечето нямат познания ,а и не искат да мислят в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
lareman
преди 8 години
Като се погледне и кои другари бяха акционери в този фондд и ще стане ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
draifuss
преди 8 години
Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 година в град София, България.[1]Майка му е дългогодишен директор на завод Балкан в Ловеч, който Домусчиев успява да приватизира чрез фонд Напредък, основан от него и брат му Георги. Благодарение на майка си, ненавършил 30 години, Кирил вече участва в приватизацията чрез фонда си Напредък. През това време той има кратък бизнес с разстреляния по-късно бивш шеф на Локомотив (Пловдив) Александър Тасев. По време на масовата приватизация фондът Напредък купува мажоритарни дялове в ловешкия завод за велосипеди Балкан, Плевенско пиво и редица други предприятия.[1]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още