IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорите до 120 дни за прибиране на реколтата вече се предоставят и онлайн

И тютюнопроизводителите могат да заявяват по електронен път трудови договори за наемане трайно безработни за сезонна работа

14:28 | 26.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да заявяват по електронен път и трудови договори за наемане до 120 дни на трайно безработни за сезонна селскостопанска работа. Това е третият вид трудов договор, създаден специално за осигуряване на работна ръка за прибиране на реколтата в селското стопанство.

Новата възможност се регламентира с последните поправки в Закона за здравето и ще важи до края на октомври тази година. 

От сайта на Главната инспекция по труда могат да се изтеглят новите трудови договори, за да се наемат хора в трудоспособна възраст на месечно социално подпомагане, които не са включени в програми за заетост. Така няма да е необходимо те да полагат общественополезен труд, за да заработят помощите си.

Всеки от договорите е с уникален идентификационен код.

Не е необходимо да се плащат предварително осигурителните вноски. Наетите социално слаби няма да губят социалните си помощи. Земеделците могат да наемат за повече от един ден и безработни. Те също не губят правото си на обезщетение.

Остават в сила и еднодневните трудови договори за работа в селското стопанство.

От началото на годината до момента са регистрирани над 73 хиляди еднодневни договори, заявени са от 564-ма земеделци, отглеждащи предимно лозя, ябълки, лавандула. Още 66 земеделци са заявили 2500 договора за повече от един ден, основно за прибиране на розовия цвят.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още