IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорен е три четвърти от бюджета на оперативните програми

Плащанията са една трета от ресурса, а инвестициите са увеличили БВП с 4%, показват данни на правителството

11:42 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Почти три четвърти от бюджета по европейските програми е договорен към началото на юни. Договорен е и две трети от ресурса по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Въпросът и отговорът са публикувани на сайта на Народното събрание.

Общият размер на договорените средства по оперативните програми е 16,7 млрд. лева или 72% от бюджета на всички програми. По ПРСР числата са, съответно, 3,6 млрд. лева и 63%.

По всички оперативни програми са разплатени 7,83 млрд. лева, което представлява 34% от общия им бюджет, посочва Дончев в отговора си. В това число се включват, обаче, и платените средства от ПРСР – общо 1,8 млрд. лева, което е една трета от бюджета на програмата.

За сравнение, в предходния програмен период на същия етап е договорен половината от бюджета на оперативните програми, а плащанията са една четвърт от ресурса. Томислав Дончев отчита увеличение с 21% на договорените средства, което предполага ускоряване и на плащанията към бенефициерите.

Най-много като дял са договорените и разплатени средства по оперативната програма „Региони в растеж“, показват данните, представени от вицепремиера. Договорени са 87% от бюджета, а разплатените средства достигат 44% от ресурса по програмата. За предходния програмен период числата са, съответно, 34% и 24%.

По оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ договорените средства възлизат на три четвърти от бюджета при 30% през предходния програмен период. Платените средства са 40% спрямо 25% по старата програма на същия етап.

Поти 80% от ресурса по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ е договорен към началото на юни. Платените средства са 45% от ресурса. В предишния програмен период числата са, съответно, 62% и 21%.

Изпълнението на оперативната програма „Транспорт“ върви със сходни темпове като предишния програмен период, но това касае изпълнение на големи, стратегически проекти, които са приоритетни. Договорен е 83% от ресурса спрямо 82% в предишния програмен период и са платени 33% от средствата спрямо 31% в предишния програмен период, отчита Дончев.

Договорен е почти 70% от бюджета на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“. Разплатените средства са една четвърт от бюджета.

Данните от иконометричния модел СИБИЛА показват, че реализираните инвестиции със средствата на европейските фондове са довели до увеличаване на БВП с 4%, нарастване на заетостта с 6,7%, намаляване на безработицата с 3,1 процентни пункта и увеличаване на средната работна заплата с 2,8%, посочва още Томислав Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още