IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Ангел Кунчев: Пандемията ще окаже положителен ефект за инфекциите като цяло

Очакванията за развитието на коронавируса са разнопосочни, каза в интервю за Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор

11:01 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Доц. Ангел Кунчев: Пандемията ще окаже положителен ефект за инфекциите като цяло

"Разбира се, че разхлабването на мерките даде тази възможност на хората да се върнат на работа, по парковете, да възстановим нормалния ритъм на живот. Естествено е желанието да започнем да живеем нормално. Друг е въпросът, че не би трябвало едното да влиза в противоречие с другото", заяви доц. д-р Кунчев за Bulgaria ON AIR.

Главният държавен здравен инспектор препоръча да се спазва това, което по принцип повтаря винаги - отстояния, лична хигиена, дезинфекция. „А когато сме в затворени пространства, в по-тесен контакт, за предпочитане да носим маска", каза той.

Според доц. Кунчев е очевидно, че огнища на зараза ще има и в бъдеще.

"Ще намираме голям брой положителни лица, там ще трябва да има по-строги мерки. Тенденцията в Европа все пак е към намаляване", отбеляза още главният здравен инспектор.

По думите му наблюдаваме страничен ефект от пандемията - общо снижаване на заразните болести по принцип.

„Ако продължаваме да бъдем внимателни към здравето си, ще има положителен ефект и за много други инфекции“, смята доц. Кунчев. Той уточни, че прогнози за развитието на епидемията към момента не се правят, защото данните за вируса са твърде недостатъчни.

"Научният свят в момента има пълния набор от очаквания - като се започне от пълно изчезване на вируса и се стигне до многократни вълни", посочи главният държавен здравен инспектор.

Очакванията му са свързани с изследванията за други респираторни вируси, които се проявяват в характерен сезон.

"Грипът какво прави - започва да се проявява късната есен, набира скорост декември, обикновено януари-февруари е пик и е с най-много случаи. Дали това ще стане? Спекулация е всичко, което може да се каже в момента за коронавируса", категоричен е Ангел Кунчев.

Той е на мнение, че огнищата в Сливен, Доспат и Сърница няма да доведат до пълна карантина, както се случи в Банско.

Причината е, че това не се оказала най-ефективната мярка за овладяване на заразата. Лекарят напомни, че освен това "едно затваряне създава невероятен брой проблеми от чисто хуманитарен и човешки характер".

Кунчев разкри, че откриването на положителни случаи е резултат на активно търсене. „Огромната част от тези хора не са болни, те са носители, не развиват тежка клинична картина засега", обясни той.

Специалистът съобщи, че има известно отслабване на инфекциозността на вируса, но потвърди, че това зависи и от средата на заразения.

Вижте цялото интервю във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още