IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев поиска ежегоден контрол на всички, които влизат в енергийния микс

ДКЕВР не е обръщала внимание на основанията за одобрение на инвестиционните разходи на ЕРП-тата, смята енергийният министър

11:52 | 13.02.13 г.
Добрев поиска ежегоден контрол на всички, които влизат в енергийния микс

Законът не позволява ежегоден одит на електроразпределителните дружества, коментира в Народното събрание министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, пише агенция „Фокус“. Той коментира, че би подкрепил законова промяна, която да промени това положение и допълни, че всъщност на ежегодни проверки би трябвало да бъдат подлагани всички, които влизат в енергийния микс – системния оператор и всички централи.

„Всички по веригата, по която се формира цената за крайния потребител, трябва да подлежат на ежегодни проверки“, коментира Добрев пред депутатите.

Той допълни, че вижда проблем във факта, че досега Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е преглеждала основанията на разпределителните дружества да искат одобрение на инвестиционните разходи.

Министърът коментира още, че проблемите в ценообразуването съществуват в последните 10 години. Високи са цените, по които се изкупува електроенергията от някои централи, но те се ползват от преференции (фиксирани цени за изкупуване на електричеството от страна на държавата) отпреди години. Става въпрос за частните ТЕЦ-ове AES “Гълъбово“ и „Контур Глобул“.

Добрев коментира и състоянието на Националната електрическа компания (НЕК) с думите, че тя би имала 1 млрд. лева на депозит, ако не е трябвало да платят 1,5 млрд. лева за проекта „Белене“ и 1 млрд. лева за „Цанков камък“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още