IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: КЕВР промени ценообразуването в енергетиката по справедлив начин

Пълната либерализация на енергийния пазар ще извади сектора от финансовата криза, смята енергийният министър Теменужка Петкова

15:32 | 07.04.16 г.
Добрев: КЕВР промени ценообразуването в енергетиката по справедлив начин

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) промени модела на ценообразуването в енергетиката по справедлив начин. Това коментира по време на конференция за хармонизация на регулаторната рамка в Югоизточна Европа председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. В събитието участват 14 енергийни регулатора от региона.

Добрев посочи, че през последната година са били решени непосредствените проблеми на сектора, а хроничният дефицит от 800 млн. лева за регулаторен период е напът да се превърне в излишък.

Една от причините за това е работата на енергийния регулатор, включително и по отношение на уеднаквяване на таксата "Задължения към обществото" за всички крайни потребители.

Работата на регулатора беше определена като независима и обективна и от енергийния министър Теменужка Петкова. Според нея последното ценово решение на Комисията е било обективно и то е довело до намаляване на загубите на Националната електрическа компания (НЕК). Нещо повече - компанията за първи път от години е на печалба по регулаторната си дейност.

В своето приветствие енергийният министър припомни законодателните промени, предприети през последните месеци, които са донесли стабилизиране на сектора, което пък е много важно условие за либерализацията на електроенергийния пазар, отбеляза още Петкова.

"Ако нямаше стабилизиране на сектора, много трудно би се случила либерализацията", каза тя.

Пълната либерализация е голямо предизвикателство, но тя ще постави българската енергетика на пазарни основи и ще даде възможност на сектора да излезе от кризата, отчете още Петкова. Тя припомни и предприетите действия от правителството в тази насока и очакваните препоръки от Световната банка как най-безболезнено да бъде извършена либерализацията.

Пред журналисти енергийният министър уточни, че един от основните моменти е защитата на уязвимите потребители. Обсъждат се няколко варианта, сред които и социална тарифа, която обаче ще бъде временна мярка и ще позволи на потребителите, които отговарят на критериите да плащат определени количества електроенергия с до 30% по-ниска цена.

Прави се анализ какво да бъде количеството, с което да бъдат покрити "жизнено необходимите дейности", както и как ще бъде финансирана тази социална тарифа. Малко по-късно председателят на КЕВР Иван Иванов отбеялза, че първо трябва да бъдат изяснени начините на финансиране на социалната тарифа, а после ще станат ясни и количествата електроенергия, която ще покрива тя. 

Една от първите крачки на отварянето на енергийния пазар е стартът на енергийната борса, припомни още в своето приветствие към участниците в конференцията Теменужка Петкова. Работата й ще стане още по-ефективна със старта на търговията в рамките на деня. Очакванията са това да стане в първото тримесечие на 2017 година.

В момента се анализира и възможността за сегмент на енергийната борса за търговия с природен газ. За целта обаче е необходим повече от един източник на природен газ, посочи енергийният министър. Тя отчете и предприетите от българските власти действия в тази насока - последните са подписването на инвестиционното решение за нова интерконекторна връзка с Гърция, което прави проекта необратим, както и договорът за довършването на газовата връзка с Румъния, подписан на 6 април.

Според Петкова въвеждането на интерконекторната връзка между Русе и Гюргево ще бъде преломен момент за енергетиката, защото ще свърже българската газова мрежа с европейските.

При пълната либерализация на енергийния пазар КЕВР ще бъде освободена от ангажимента да определя административно цената на електроенергията, посочи от своя страна председателят на регулатора Иван Иванов. Той обаче припомни, че Комисията ще продължи да определя цената на мрежовите услуги и таксата "Задължения към обществото", както и да контролира случващото се в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още