IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев иска редовни годишни проверки на енергийните дружества

Икономическият министър подкрепя идеята Народното събрание да избира ръководството и членовете на енергийния регулатор

11:29 | 16.02.13 г.
Добрев иска редовни годишни проверки на енергийните дружества

Сметната палата, Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да правят редовни годишни проверки на енергийните дружества по веригата производство – пренос – разпределително предприятие. Това предложи икономическият министър Делян Добрев в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

Добрев подчерта, че трябва да се премахне възможността електроразпределителните дружества (ЕРП) да възлагат на свързани дружества външни услуги и доставки без провеждането на прозрачни обществени поръчки. По думите му в момента няма гаранции, че в цените за крайния потребител в момента не се калкулират и други разходи на дружествата.

Икономическият министър посочи, че трябва доставчиците да бъдат задължени още да подменят старите електромери с нови “умни” уреди. Той обясни, че инвестиционните разходи за подмяната на електромерите не са големи и няма да натоварят със сериозни ангажименти електроразпределителните дружества.

Делян Добрев отново подчерта, че подмяната на старите уреди за отчитане на потреблението на електроенергия със съвременни ще спомогне и за либерализацията на пазара. В момента домакинствата на практика не могат да изберат доставчиците на ток, както беше записано в закона, тъй като другите участници на пазара трябва да организират отчет на потреблението и да инвестират в създаването на мрежа за заплащане на потребената енергия.

Що се отнася до възможността за отнемане на лицензи на ЕРП-тата, по думите на Добрев това може да стане само ако дружествата са прекратили снабдяването с енергия за дълъг период от време. За останалите нарушения, които са допуснали, се предвиждат глоби, коментира той.

Министър Добрев каза още, че национализацията на електроразпределителните дружества не стои на дневен ред. “През годините новите лицензианти са модернизирали в известна степен системата. Не знам дали държавата щеше да се справи по-добре, но има още какво да желаем в посока модернизиране и въвеждането на умни мрежи, които да намалят загубите”, посочи той.

Министърът каза още, че подкрепя идеята парламентът да одобрява с две трети мнозинство ръководството и членовете на енергийния регулатор. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов и преди е предлагал тази възможност, но депутатите са преценили това да се прави от Министерския съвет, както е в много други европейски държави.

Същевременно продължават протестите на граждани срещу високите сметки за електричество. Хиляди хора излязоха по улиците на Варна, Пловдив, Видин и други градове на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още