IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До седмица се очаква отваряне и на други гранични пунктове с Гърция*

Ще бъдат представени още икономически и финансови мерки за туристическия бизнес, заяви Стела Балтова

10:39 | 25.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis /Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis /Bloomberg

Водят се разговори за отваряне и на други гранични пунктове с Гърция освен "Кулата". Много скоро, до седмица или до няколко дни, този проблем ще бъде преодолян. Това каза по БНТ министърът на туризма Стела Балтова във връзка с проблема на пътуващите към южната съседка българи, на които се налага да чакат часове наред, докато преминат през граничен пункт "Кулата".

По думите й проблемът не е решен, но преодолян. Гръцката позиция е, че правенето на тестове на граничните пунктове е причината за този проблем, допълни Балтова.

Относно проблема с дейността на един от най-големите гръцки туроператори, който застрашава почивките на много българи, Балтова коментира, че не знае какъв е броят на засегнатите, но Министерството на туризма внимателно следи ситуацията. 

Още миналата седмица изпратих писмо до гръцкия министър на туризма. В действителност, не се касае за временен проблем, той от доста време се е наслагвал, каза Балтова и уточни, че гръцкият министър на туризма е уверил, че всички българи, които са настанени с туроператора, ще могат да изкарат своята почивка. За съжаление обаче гръцкият туроператор няма гаранционен фонд, призна министърът. Тя обясни, че в България за създаването на гаранционен фонд се правят проучвания още от 2003 г. Сега, ако бизнесът прецени, може отново да се повдигне този въпрос и да се обсъди, каза Балтова.

Туристическият сектор в България се подготвя усилено за далеч по-труден сезон от предишната година. Нашият туристически бизнес е готов със своя качествен туристически продукт, заяви Балтова, като уточни, че се е уверила лично в това.

Министърът коментира, че се очаква облекчаване на още мерки за туристите, скоро предстои улесняване на условията за влизане в нашата страна. Всеки момент имам уверението от здравния министър, че ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест, надявам се това да стане още днес.

Работим и по здравен протокол за влизащите туристи и как ще се процедира в случай на заразено лице, обясни Балтова.

В действителност качеството на туристическата услуга трябва да бъде издигнато отново в култ, но най-важното е гъвкавостта. И българите, и чужденците, са добре дошли и ще бъдат приети по един и същи начин, подчерта тя.

По отношение на цените на плажните принадлежности тя посочи, че вече имаме близо 30 плажа с безплатни чадъри и шезлонги, на много други цените са между 1 и 6 лева.

Министърът на туризма посочи, че след среща днес със социалния министър Гълъб Донев, министрите на икономиката и финансите, както и представители на туристическия сектор, ще представят мерки от икономически и финансов характер за бизнеса.

От 1 юли отварят за леки коли и автобуси граничния пункт "Илинден - Ексохи", обяви областният управител на Благоевград Николай Шушков. Очаква се и пунктът между Гърция и Република Северна Македония "Богородица - Евзони" също да бъде отворен.

Очаква се това допълнително да облекчи трафика на Граничен пункт "Кулата - Промахон", където през последните седмици се образуваха километрични опашки от чакащи автомобили.

* Допълнена към 11.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още