До месец се очакват предложения за бъдещето на "Слънчев бряг" АД

Снимка: Архив Ройтерс

До месец се очакват предложения за бъдещето на "Слънчев бряг" АД

08.09.2017 10:41

Най-късно до месец Министерството на туризма ще предложи варианти за бъдещето на "Слънчев бряг" АД. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред депутатите по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за финансовите резултати на дружеството с държавно участие и визията за развитието му.

Дружеството е на загуба в последните години въпреки ръста на туристите в комплекса.

"Слънчев бряг" АД през 2016 г. е реализирало положителен финансов резултат преди отчитане на разходите за амортизация в размер на 301 хил. лева. Финансовата загуба обаче е от 993 хил. лева за годината заради запазилия се значително висок размер на разходите за амортизация, които произтичат от големия размер на наличните активи, собственост на дружеството, обясни Ангелкова, цитирана от БТА. 

По думите й "Слънчев бряг" АД поддържа инфраструктурата на курорта, но данъците от хотелите, заведенията и атракционите, които я ползват, се плащат в община Несебър, която не превежда нищо на дружеството.

Бъдещето на дружеството ще зависи и от това на колко ще бъдат оценени дяловете на останалите акционери в дружеството, тъй като държавата притежава 75% от него.

Обмислят се и други правни форми, допълни министърът на туризма. И изрази надежда най-късно до месец да бъдат представени в ресорната парламентарна комисия възможните стъпки, които ще се предприемат.

Ангелова напомни и че с промени в Закона за туризма се предвижда регулация на статута на националните курорти, за да има ясни правила за всички дейности, които се извършват на тяхна територия. Ангелкова каза, че се надява в края на октомври или началото на ноември законопроектът да бъде представен в парламента.

Преди дни вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че държавното дружеството "Слънчев бряг" АД трябва да бъде закрито, защото не генерира никакви печалби. Сименов посочи, че община Несебър би била по-добър стопанин на курорта "Слънчев бряг" и трябва да отговаря за инфраструктурата там.


 

Рубрики
Kъм пълната версия