IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юни по ОПОС са обявени процедури за общо 4,3 млрд. лв.

С част от парите ще бъдат изградени 28 пречиствателни станции

14:26 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Към края на юни 2020 г. по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) са обявени 56 процедури на обща стойност 4,3 млрд. лв. Това представлява 124% от ресурса на програмата, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). От ведомството припомнят, че с цел пълно усвояване с решение от 13 март 2020 г., Министерският съвет даде съгласие на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г. да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 20 на сто над бюджета на програмата.

От началото на програмния период по ОПОС са сключени 222 договора за безвъзмездна финансова помощ на стойност над 3,7 млрд. лв. Над 1 млрд. лв. са изплатени на бенефициентите на програмата.

41 договора на стойност 2,23 млрд. лв. за изграждане на 28 пречиствателни станции за води са сключени по програмата.

Вече са новопостроени и въведени в експлоатация са 5 ПСОВ – на общините Банско, Враца, Раднево, Тервел и Шумен. На 16 юни беше подписан най-мащабният договор за интегрирания воден проект за област Бургас, като общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лв. от които ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323,7 млн. лв. Той предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура, и изграждане на нови системи и съоръжения в 13 агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. Към момента по ОПОС се изпълняват 14 проекта с бенефициенти ВиК оператори на стойност над 1,22 млрд. лв. 

По приоритетна ос „Отпадъци“ вече сключените договори са 79 с размер на безвъзмездната помощ 607 млн. лв. С тези средства се изграждат 63 инсталации за преработка на отпадъци. С изпълнение на тези проекти ще се осигури допълнителен капацитет за рециклиране и повторна употреба на 230 700 тона/годишно. Интензивно се сключват договори за рекултивация на депа, които са закрити във връзка с процедура по нарушение на правото на ЕС.

По ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ са обявени 18 процедури за 137 млн. лв. и са сключени 26 договора с размер на безвъзмездната помощ 91,5 млн. лв.

За опазване чистотата на атмосферния въздух са сключени 41 договора, за които ОПОС осигурява безвъзмездно 615 млн. лв.  С одобреното през юни от ЕК изменение на ОП „Околна среда“ и с цел пълно и ефективно усвояване на средствата по програмата, са прехвърлени спестени финансови средства от приоритетна ос „Води“ към  приоритетна ос  „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. Прехвърлянето на средства не оказва влияние върху поетите от ОПОС ангажименти за финансиране изграждането на ВиК инфраструктура и върху изпълнението на сключените договори с ВиК оператори и общини в сектор „Води“.

За директни мерки за защита на населението от наводнения и свлачища са сключени общо 16 договора на стойност 114,4 млн. лв.


 


 


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още