IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ще са ясни правилата за прилагането на новата ставка по ДДС

Въпреки еуфорията около новата по-ниска ставка има доста проблемни моменти около прилагането ѝ

15:01 | 23.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До дни ще бъдат готови указанията за фирмите, които ще могат да се възползват от новата по-ниска ставка по ДДС. Това коментираха за Investor.bg от Националната агенция за приходите (НАП) и Министерство на финансите (МФ).

Припомняме, че на 10 юни парламентът гласува за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси косвеният налог да бъде 9%, вместо 20%, както беше досега.

Промените в Закона за ДДС вече са обнародвани и в Държавен вестник (в броя от 19 юни) и влизат в сила от 1 юли. Намалената ставка ще се прилага временно до края на 2021 г., техническите детайли, свързани с приложението ѝ все още не са готови.

Тъй като до края на месеца остава едва една седмица, вероятно указанията ще бъдат публикувани от НАП чрез акт на изпълнителния директор на ведомството. По този начин ще бъде избегната тромавата процедура промените в Правилника да за прилагане на ДДС да се направят от Министерство на финансите, което е длъжно да ги обяви за обществено обсъждане, след това да ги предложи на Министерски съвет, който пък да ги приеме, а след това и обнародвани в Държавен вестник. 

Въпреки еуфорията около новата по-ниска ставка има доста проблемни моменти около прилагането ѝ. Например все още неясно дали с нея ще се облагат ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на вода, кафе, безалкохолни напитки, други услуги, свързани с кетъринг и т.н. 

Законопроектът включва и по-ниска ставка за разпространение и продажба на художествена, научна и учебна литература, отново с временно приложение. Доставката на книги също ще се облага с по-ниска ставка, но и тук формулировката не е прецизна и има множество неясни моменти. 

Според Закона за публичните финанси промяната на ставката няма да доведе до актуализация на бюджета, защото предложението не е внесено официално от правителството (макар че решението взе премиерът Бойко Борисов). Законопроектът, както вече написахме, е на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Пак според същия закон промени на данъците и на задължителните осигурителни вноски във всичките им елементи не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от влизането в сила на закона за държавния бюджет и/или законите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за съответната година или от тяхното изменение и допълнение.

Към момента упраляващите мълчат по въпроса и за актуализация не се говори.

Припомняме, че началото на сагата с намаляване на ДДС за определени сектори поставиха „Обединени патриоти“ в началото на май, когато внесоха в парламента предложение за 9% ДДС за заведенията за хранене. Тогава от ГЕРБ коментираха, че подобна радикална промяна не е актуална към сегашната ситуация. Седмица по-късно обаче премиерът изненадващо обяви, че се е разбрал с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. После предложението претърпя няколко промени, но общата идея за диференцирана ставка се запази, като към нея се включиха книгите и детските храни и памперси.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още