IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 5 хил. визи средно на ден се издават за руски туристи у нас

От началото на май до средата на юни са издадени 105 хил. визи за руски граждани, което е с 30% повече от същия период на предишни години

16:19 | 30.06.16 г.
<p>
	Плажната ивица в Бургас. <em>Снимка: БТА</em></p>

Плажната ивица в Бургас. Снимка: БТА

Средно между 4 хил. и 5 хил. нови визи на ден се издават за руски туристи, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че в периода 1 май - 16 юни са издадени 105 хил. визи за руски граждани, което е с 30 на сто повече спрямо същия период на предишните години.

Предприели сме всички необходими мерки за увеличаване на интереса към България от страна на Русия, коментира Ангелкова.

Тя съобщи, че тази сутрин в сайта на министерството е публикуван проектът за изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие и вече се приемат предложения от страна на заинтересованите страни. Очакваме след лятната ваканция той да влезе за разглеждане от Народното събрание, добави Ангелкова.

Министърът на туризма отбеляза, че има предложение общините, на чиито територии се разполагат палатки, каравани и кемпери, да получават макар и минимално заплащане от туристите, за да могат да поддържат чистотата на терените.

Само за април ръстът на туристите, посетили България, е 26%, а за май – 13%, каза министър Ангелкова. По думите й това означава 1,9 млн. туристи повече за двата месеца спрямо същия период на минали години.

Ангелкова посочи, че за година и половина министерството е успяло да фокусира внимание върху туристическия продукт на страната. През тази година ведомството е поставило акцент върху по-малките общини, за да се представят богатството и културно-историческото наследство извън столицата и големите общини.

Министърът съобщи още, че утре във Велинград за първи път ще се има изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, като намерението е подобни форуми да се превърнат в практика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още