IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2 седмици яз. „Студена“ ще достигне мъртвия си обем

13 млн. лв. са дълговете на ВиК-Перник, а около 10 млн. лева са несъбраните средства от потребителите, твърди новият директор на дружеството

09:51 | 22.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Около 1,5 метра остават до достигането на "мъртвия обем" на язовир "Студена". Това означава, че при сегашното потребление той ще бъде достигнат до 10-15 дни.  3,5 млн. кубически метра е обемът на водата в язовира по данни от вчера. Това обяви в ефира на БНТ новият управител на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов. Той успокои, че има решение как да може да се пречисти водата, която е от т.нар. "мъртъв обем".

„Ремонтът на утаителя, който е в пречиствателната станция, не се случи навреме, затова взехме решение да направим своеобразен утаител на самия язовир, като преградим трасето на водата, така че да се получи обем, в който да могат да се утаят частиците, които предизвикват замътяването. Това ще бъде направено в рамките на два дни", уточни Иванов.

Относно днешната авария той добави, че тя е доста сериозна и е засегнала единия от двата главни водопровода, обслужващ централната градска част и няколко населени места. „При постоянното спиране на водата авариите са се увеличили драстично, освен това при воден режим потреблението се увеличава, тъй като хората се презапасяват“, каза Иванов. 

По думите му няма законово основание, за да бъдат направени компенсации за хората. „Водата от пречиствателната станция е с добри параметри. Обмисля се вариант да бъда възстановен водопроводът за промишлени нужди от яз. "Темелково". Все още се правят проучвания, около 300 метра от тръбата липсват, големи са и амортизациите“, каза новият шеф на ВиК-Перник.

Той обяви още, че 13 млн. лв. са дълговете на дружеството, а около 10 млн. лева са несъбраните средства от потребителите. 13 ст. за кубик е цената на водата по закон за промишлени нужди, това е вода, която не е пречиствана, допълни Иванов.

Междувременно стана ясно, че за по-бързото отстраняване на днешната авария работят екипи от Перник и София. Аварийните дейности ще нарушат водоподаването на Перник, ЦГЧ, кв. "Твърди ливади", кв. "Могиличе", някои части на кв. "Иван Пашов", кв. "Рудничар", кв. "Ралица", кв. "Драгановец", кв. "Проучване", кв. "Каменина", кв. "Клепало", кв. "Радина чешма", кв. "Стара чешма", селата Дивотино, Мещица, Витановци, Богданов дол, Лесковец, Черна гора, Ярджиловци и град Батановци. По информация на БНР продължителността на ремонта няма да позволи градските резервоари да бъдат захранени с достатъчно количество вода и графикът за режимно водоподаване в по-голямата част от Перник и околните населени места, които са на режим, няма да бъде спазен. Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим само на кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино, които ще бъдат водоснабдени по график.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
s3
преди 4 години
Браво, дано да се вместим в срока от 2 седмици за да достигнем мъртвия обем както е предвидено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още