IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР ще се избира от парламента, решиха депутатите на първо четене

Комисията ще се раздели на два състава – за енергетика и за водния сектор, а всички заседания ще са открити

12:52 | 15.01.15 г.
ДКЕВР ще се избира от парламента, решиха депутатите на първо четене

Със 133 гласа „за“, един против и 19 въздържали се депутатите подкрепиха предложенията за промени в Закона за енергетиката, които касаят промени в избора на състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и като цяло промяна в начина на работата на регулатора.

Освен избор на членовете на Комисията от парламента, промените предвиждат и нови професионални изисквания пред кандидатите, разделянето на регулатора на два състава – за енергетика и за водния сектор, както и всичките заседания на регулатора да бъдат открити. Основната цел е по-добра компетентност и прозрачност при работата на органа.

По време на дебатите стана ясно, че всички парламентарни групи подкрепят безпрекословно предложението членовете на Комисията да бъдат избирани от Народното събрание. По останалите точки обаче имаше забележки и от БСП – Лява България заявиха, че това е причината да гласуват с „въздържал се“ по предложените текстове.

Таско Ерменков посочи, че има концептуални забележки, които „червените“ не могат да приемат и поиска прецизиране на текстовете между първо и второ четене на закона. Част от забележките на левицата са свързани с идеята за разделяне на ДКЕВР на два състава – за енергетика и за водния сектор, което според БСП ще намали ефективността на работата на регулатора.

За тях по-добре е или да бъдат създадени два регулатора, или да не бъде правена промяна в тази посока. От изказването на Ерменков стана ясно още, че БСП са против и новите професионални изисквания към членовете на ДКЕВР, защото са трудно доказуеми.

От ГЕРБ обаче са категорични, че законопроектът залага на три основни цели - подобряване на независимостта на работата на регулатора, прозрачността при взимането на решения и оптимизиране на работата му. Делян Добрев отчете конструктивните предложения и на базата на това предложи удължаване на срока за внасяне на предложения за промени в Закона за енергетиката от 7 на 14 дни, което беше одобрено с почти пълно единодушие и само един депутат гласува против. По-рано днес Добрев посочи в интервю, че ГЕРБ подготвя промени, които ще касаят намаляването на разходите в енергетиката.

Пред депутатите Добрев посочи още, че в дългосрочен план ГЕРБ ще работи за пълна либерализация на енергийния пазар и всяко едно домакинство да може да купува електричество от свободния пазар, а ДКЕВР няма да контролира крайните цени на електроенергията.

Александър Ненков посочи още, че подкрепя разделението на ДКЕВР на два състава, защото общините и държавата „ са длъжници на ВиК сектора“, където са необходими поне 11 млрд. лева инвестиции, за да се подобри мрежата. „Имаме повече от 60% загуби на вода по преносната мрежа“, посочи още той.

Валентин Николов се съгласи, че има пропуски, но посочи, че има нужда от сериозни реформи в сектор „Енергетика“, а те могат да бъдат направени само, ако има обществено доверие, а промените в закона целят именно възстановяване на доверието в регулатора. Той обеща прецизиране на текстовете между двете четения на законопроекта.

За Мартин Димитров от Реформаторския блок намерението на БСП да гласува с „въздържал се“ всъщност изразява нежеланието на левите да бъде подобрена работата на Комисията. Според него ключовата промяна е възможността членовете на ДКЕВР да бъдат избирани от Народното събрание след изслушване и представяне на концепцията им за развитието на секторите. При този модел всички депутати могат да предлагат членове на Комисията, а „конкуренцията ражда качество“, заяви още Димитров.

Според Искрен Веселинов от Патриотичния фронт именно изборът на ДКЕВР от парламента ще подобри легитимността на регулатора. По отношение на останалите забележки, той очаква прецизиране на текстовете между първо и второ четене на предложенията в пленарната зала.

От ДПС заявиха, че подкрепят промените, но също посочиха някои пропуски в текстовете, които да бъдат попълнени в дискусии с ДКЕВР и при обществени обсъждания.

Рамадан Аталай от партията заяви, че с промените вносителите признават, че досега ДКЕВР не е работила прозрачно. При положение, че съставът на Комисията се избира от депутатите, то дейността й ще се следи от парламента, допълни той. Аталай посочи и една слабост на работата на ДКЕВР в момента – регулаторът извършва само годишни одити на дейността на лицензиантите и не е ясно дали заложените инвестиции в производствените предприятия и мрежите действително са направени, а те влизат в определената от ДКЕВР цена на електричеството.

От ДПС декларираха, че ще предложат целогодишно наблюдение на предприятията.

Независимият депутат Велизар Енчев пък повдигна въпроса за „енергийното лоби“ в Народното събрание и поиска депутатите да декларират своите интереси във ВЕИ – сектора.  Депутатът цитира данни на лидера на КТ „Подкрепа“  Константин Тренчев, според когото поне 140 депутати в този парламент имат интереси в сектора.

Председателстващият Димитър Главчев уточни, че преди всеки дебат депутатите са длъжни да декларират конфликт на интереси. Единствено Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че има интерес в сектора, защото на покрива на къщата си има 12 фотоволтаични панела.

От Български демократичен център пък предложиха увеличаването на състава на ДКЕВР с още двама членове, което ще повиши качеството на работата й. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още