IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР предвижда по-скъпо парно и топла вода от 1 юли

Най-голямо ще е повишението за абонатите на Топлофикация Русе - в рамките на малко над 18 на сто

17:31 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ДКЕВР предвижда по-скъпо парно и топла вода от 1 юли

Повишаване на цените, на които продават топлоенергията повечето централи в страната, от 1 юли, утвърди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на свое закрито заседание.

От предложението става ясно, че най-рязко цената на парното и топлата вода ще се повиши за клиентите на Топлофикация Русе – с 18,9%. В Габрово цената се повишава с 13%, а за клиентите на Топлофикация „София“ увеличението е от 11,6%. За топлоцентралата „Софиягаз“ увеличението на цената е в рамките на 18,2 на сто.

С малко над 10% намалява цената за топлинната енергия, произвеждана от Топлофикация – Перник“. Понижение е предвидено и за клиентите на Топлофикация Сливен, но в рамките на 4,2 на сто.

Със своето решение енергийният регулатор обаче намалява преференциалните цени, по които се изкупува електрическата енергия от комбинираното производство на ТЕЦ-овете. Най-голямо е понижението за топлофикациите в Сливен (с 16%) и Русе (15,4%). За Топлофикация София намалението е в рамките на 6,4%.

С тези изменения на цените се осигурява равнопоставеност между интересите на клиентите, ползващи топлинна енергия и тези, ползващи електрическа енергия. 

Докладът ще бъде обсъден на открито заседание на комисията в присъствието на представители на дружества от сектор „Топлоенергетика”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още