IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР е връчил констативния протокол за нарушенията на Енерго Про

След 3-дневен срок за обжалване може да се пристъпи към подписване на наказателно постановление, в което ще бъдат вписани и евентуални санкции

17:17 | 03.02.15 г.
ДКЕВР е връчил констативния протокол за нарушенията на Енерго Про

Констативният протокол за нарушенията във връзка с двете сметки с една дата за плащане вече е връчен на Енерго Про. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова пред парламентарната комисия за наблюдение на работата на енергийния регулатор. След 3-дневен срок за обжалване може да се пристъпи към изготвяне и подписване на наказателно постановление от регулатора, в което ще бъдат вписани и евентуални санкции за дружеството.

Тодорова запозна депутатите с действията на ДКЕВР по казуса. От получените от трите електроразпределителни дружества данни за отчета през декември 2014 година и януари 2015 година е ясно, че за ЧЕЗ България графикът съвпада с предварително обявения. Има една жалба, която енергийният регулатор проверява.

EVN България има регулиращ график и показанията се отчитат до 30-ти или 31-ви ден, в зависимост от продължителността на месеца. През февруари показанията се отчитат до 28-ми ден. Дружеството е спазило изискванията и неотчетени са само 0,28% от клиентите, като причината е липсата на достъп или лоши климатични условия.

По отношение на Енерго Про има 16 жалби за периода, в които е посочено, че основен проблем е падежът на двете сметки. Светла Тодорова посочи, че няма уведомление до клиентите за извънреден отчет. Механизмът за отчет на електромерите на Енерго Про предвижда изместване на датите, така че да няма събиране на данните в почивен и празничен ден. Анализът на ДКЕВР е, че при това положение за всички клиенти ще има извънреден 13-и отчет.

По отношение на информация за "надути" сметки Тодорова посочи, че имат осреднени данни за януари, според които сметките са между 57 и 67 лева. Те са съизмерими със сметките за първия месец на 2013 година. Смяната на електромерите пък сваля разходите по мрежата с 40%, обясни Костадинка Тодорова, член на ДКЕВР, в отговор на коментар от неправителствени организации, че ЕРП-тата извършват злоупотреби със смяната на измервателните уреди.

Депутатът от парламентарната група на „България без цензура“ Георги Недев посочи, че отзвукът от действията на Енерго Про е много голям и те са създали голямо напрежение. Той призова енергийния регулатор да вземе мерки по този казус, така че да стане ясно, "че има орган, който защитава интересите на страната". Той беше категоричен, че ДКЕВР не трябва да брои колко отчети се правят месечно, а да се съсредоточи върху нарушението.

Депутатът от АБВ Светослав Белемезов пък посочи, че трябва да бъде съставена анкетна комисия, която да анализира проблемите в енергетиката. От партията искат и съставяне на Обществен съвет за енергетиката, в който да участват и неправителствени организации.

Председателят на парламентарната комисия, следяща работата на ДКЕВР, Искрен Веселинов от Патриотичния фронт посочи, че неговата партия също готви предложение в тази насока, които ще бъдат внесени между първо и второ четене на промените в Закона за енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още