IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Пирогов: Болниците се готвят за втора вълна на коронавирус наесен

Младите се заразяват повече, защото не спазват мерките, каза проф. Асен Балтов

11:00 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Все повече млади хора се заразяват с коронавирус у нас. А причината е разхлабването на мерките и отварянето на ресторантите и нощните клубове. Това каза по БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Нормално е младите да се разболеят повече, защото не спазват мерките, възрастните хора, а и тези с хронични проблеми - те са изключително наясно и не позволяват младите да се доближават до тях – носят маски, дезинфекцират се, спазват дистанция, но младите, които се юрнаха по цялата страна, те през цялото време смятат, че са по-недосегаеми, че на тях ще им мине лесно, като един грип, хрема, но това не е всъщност така, защото много млади хора за съжаление карат тежко вируса", опсочи Балтов.

По думите му при младия и здрав организъм по време на физически натоварвания много лесно и бързо вирусът попада в белите дробове. 

"При ходене на сауна, когато си на дискотека, танцуваш, тогава дишаш много повече от въздуха, който издишат хората около теб“, каза професорът.

Балтов заяви, че премиерът Борисов е прав в нежеланието си да налага по-строги мерки за ограничаване на хората в условията на криза с COVID-19.

"Премиерът е прав, защото едно европейско проучване показа, че хората не вярват, че коронавирусът е толкова заразен и не са склонни да спазват мерките. За нас този процент е 40, как смятате: Би ли имало ефект, ако сега се направят някакви нови мерки и никой не иска да ги спазва?", попита директорът на "Пирогов".

И проф. Асен Балтов, както много здравни експерти у нас, очаква повишаване на случаите през есента. "По-лошият сценарии ние го очакваме през есента. И апелът ни е да се спазват мерките. Продължаваме да се зареждаме с всичко необходимо, поне в "Пирогов", каза той. 

Според него тестове за коронавирус при постъпване в болница за лечение, трябва да се правят на пациентите.

"Дневно в "Пирогов" се правят по около 150 PCR теста, като цената е значително по-ниска и излиза по около 15 лева. Те не са заплащат от пациентите, но придружителите плащат – никой не ги кара насила, но ако не се тестват, не можем да ги допуснем, защото те постоянно влизат и излизат от средата на лечебното заведение. Свижданията все още са забранени", допълни професорът.

Той успокои, че засега в болницата му има места, 29 души са на лечение в "Пирогов".

"Имаме болни от коронавирус, които са здравно неосигурени, но се лекуват напълно безплатно", увери той и заключи, че е оптимист: "Остава само хората да спазват дисциплината, самоконтролът е важен".

Той каза, че 79 медици в „Пирогов“ са се заразили при първата вълна на вируса. Сега заразените медици са трима. Няма сериозен пик на заразени колеги, подчерта Асен Балтов. Има обаче медици, които подценяват заразата и не носят предпазни средства постоянно.

И частните болници трябва да се включат в лечението на заразени. Критично за системата е, ако в София има дневно по 100 заразени и 20% от тях се нуждаят от постъпване в болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още