IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димов сам е решавал колко вода от яз. „Студена“ да се използва за промишлени цели

Прокуратурата разпространи нова порция от разпити по разследването на водната криза

12:09 | 17.01.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура представи нови доказателства от воденото досъдебното производство за водната криза в Перник и други селища в региона. Уликите се оповестяват в подкрепа на разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, става ясно от съобщението на държавното обвинение.

Вчера Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ взета по отношение на Нено Димов. Съдът разгледа събрания от Специализираната прокуратура доказателствен материал, в т.ч. представените на 15 и 16 януари 2020 г. нови доказателства по делото. От тях категорично се установява, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник. От материалите по делото е видно, че Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира, обясняват от прокуратурата. 

По-конкретно от казаното от заместник-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков, както и началника на отдел „Управление на риска от наводнения“ Мая Дряновска става ясно, че Димов сам е вземал решенията за това колко вода от яз. „Студена“ да се използва за промишлени цели. Той не е променял исканията на предприятията почти до момента, в който се наложи Перник да мине на драстичен воден режим и в града да бъде обявено бедствено положение.

Според обвинението, въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, Димов е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин вече бившият министър на екологията не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона, уточняват от прокуратурата.

Според показанията на заместник-министър Николова Нено Димов не е утвърждавал или връщал за преработка месечен график на комплексните и значими язовири. Въпреки това той е провеждал срещи с експерти от Дирекция „Управление на водите“ без ресорния заместник- министър, въпреки че именно той трябва да подписва промените по графиците.

От думите на Николова става ясно още, че тя е спряла да отговаря за управлението на водите на 21 август 2018 г.  От тази дата нататък това е било задължение на Красимир Живков. Той обаче отрича някога да е утвърждавал, дори и по заместване, графици за водовземане от язовир „Студена“. „Така също и не съм издавал разрешителни за водовземане и водоползване на язовир „Студена“. Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане на язовир „Студена“, става ясно от думите на Живков пред държавното обвинение. От показанията става ясно още, че изменения са започнали да се правят едва след 7 ноември – непосредствено преди началото на кризата в Перник.

Мая Дряновска от отдел „Управление на риска от наводнения“ в дирекцията по управление на водите е разказала пред разследващите за неизвестен към момента детайл около сагата с водната криза. Според нея на 29 ноември 2018 г. служители на Басейнова дирекция проверили яз. „Студена“ и установили, че е демонтиран водомерът, който отчита излизащата от язовира вода. „Обяснението било, че устройството е под наем и собственикът си го е прибрал. Липсата на този водомер ограничава възможността за коректно измерване на водните маси, излизащи от язовира“, уточнява Дряновска. Според нея при същата проверка било установено, че от извор „Врелото“ е била отклонявана към Радомир вода, предназначена за яз. „Студена“.

Проверката на Специализираната прокуратура продължава с всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир „Студена“.

Протокол от разпита на Мая Дряновска 

Протокол от разпита на Атанаска Николова 

Протокол от разпита на Красимир Живков 

Справка за цената на водата

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Би било добре да прочетем и тезата на адвокатите на Ненов, че така само с прокуратурата малко едностранчиво е четивото ;) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
mrynmryn
преди 4 години
Да го оставят 1 година в кауша, да държи влага на тия след него. Да се сетят, къде се хващат на работа. Макар че обикновено е по-далавера да си зам.министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
O2
преди 4 години
САБОТАЖ от най-ниска класа за провокиране на криза .. а имаше един депутат от бсп дето преди време лъжливо посочи за отравяне на водоеми ?????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още