IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Манолов: Нужна е промяна на данъчната система

Пенсиите трябва да бъдат преизчислени, за да се запази съотношението между тях, всичко друго е нечестно и работи против осигурителната система

11:12 | 28.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 Нужна е промяна в данъчната система. Това обяви в ефира на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Като един истински либертарианец аз искам да бъде премахнат един данък - данъкът върху минималната работна заплата", каза още той

Манолов разкри любопитни подробности от преговорите между синдикатите, правителството и бизнеса през изминалия уикенд. Припомняме, че вчера управляващите обявиха втори пакет от мерки за борба с последиците от коронакризата.

От думите на Манолов стана ясно, че намалението на ДДС за бирата и виното, което анонсира премиерът Бойко Борисов, не е било обсъдено със социалните партньори. Само допреди седмица темата беше "табу" и за управляващите. От КТ "Подкрепа" обаче са доволни от реално договореното 30% увеличение на заплатите в много държавни агенции. Синдикалистът даде за пример работещите в Агенцията за социално подпомагане, които получават по-малки заплати от помощите, които раздават. По същия начин изоставало заплащането в Агенцията по заетостта, особено за хората, които работят на първа линия, където заетостта е 40% от необходимата. Изостава и плащането в Главна инспекция по труда, има проблеми в домовете за възрастни хора, в домовете за болни хора, в Агенцията за хора с увреждания", обясни Манолов и добави, че това са само част от критичните точки, страдащи от хронично недофинансиране. 

„Когато започна да се говори за социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19, ние - всички социални партньори, бяхме силно притеснени, защото често се случва такива средства да се разходват по не най-добрия начин. Но бяхме поканени да дадем мнение и на двете срещи успяхме да убедим министър-председателя и неговия екип, че с тези пари трябва да се свършат някои неща, които ще свършат работа на момента и ще работят и за в бъдеще“, обясни още Манолов.

Той подчерта, че от много време виси и проблемът за недостатъчното заплащане на медицинските специалисти, в частност - на медицинските сестри.

Президентът на КТ "Подкрепа" направи уговорката, че докато не види разписани в нормативен акт декларираните от правителството нови социално-икономически мерки, ще продължи да има резерви.

Същевременно Манолов изрази съжаление, че няма „нещо по-различно“ за пенсионерите. „Това, което е направено, е малко на парче, но там нещата са много ресурсоемки. Водихме дълъг разговор и по тази тема. За увеличение на минималната пенсия. Моето убеждение е, че всички трябва да бъдат преизчислени, за да се запази съотношението между тях. Всичко друго е нечестно и работи против осигурителната система", категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Преизчисляване - да - въпросът е по каква формула? Защото всички знаем, че както минималната пенсия е несправедливо ниска, така и максималната за една категория от бивши чиновници, униформени и магистрати е несправедливо висока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още