IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Гърдев: България може да ремонтира военната техника на Украйна

Ще получи ли страната ни средства от военната помощ на САЩ, коментира депутатът и председател на Комисията по външна политика в парламента

12:12 | 29.04.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Димитър Гърдев: България може да ремонтира военната техника на Украйна

По думите на депутата в момента има „обща договорка къде ще бъдат организирани работни групи, които вече в самата конкретика ще прецизират какви са възможностите".

Гърдев посочи, че Украйна се интересува не само от качеството, но и от сроковете. Депутатът напомни, че решение за военна помощ все още не е взето. Според него важните неща са в детайлите и дали в евентуалната военна помощ ще се включи тежко въоръжение. „Има възможност и за артилерийски боеприпаси", заяви Димитър Гърдев. Той настоя да не се говори, "че като не си дадем шестте самолета или единствената противозенитна система, с която разполагаме, с нищо не помагаме.“

Според него от тук нататък трябва да се търси баланс, но предупреди, че все още страната ни изпитва недостиг на самолети за защита на въздушното си пространство.

Депутатът от „Има такъв народ“ коментира, че България е заплашена от близостта на военния конфликт.

Като обратен пример той даде Словакия, която е на по-голямо разстояние от нашата страна от конфликта, но вече има програма за замяна на своите противовъздушни системи със САЩ.

Гърдев съобщи, че от одобрените от САЩ 800 млн. долара за военна помощ Украйна ще получи около 335 млн. долара, а останалите средства ще са насочени към  държавите, които ще доставят помощта. Той е на мнение, че страната ни може да се възползва от финансовата помощ.

Ще се възползва ли България от свръхпроизводство на електроенергия в Украйна? Може ли страната ни да се превърне в хъб за зърно? Какви са целите на НАТО и други съюзници, които смятат, че военният конфликт ще продължи над десет години? Как се води хибридната война?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
супер, даже е задълже да го направим! всяка помощ за спиране на лудия военнопрестъпник Пуу, е важна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още