IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание

Тя е депозирана в деловодството на парламента след разговор с премиера

09:47 | 17.11.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка. Това обяви той от парламентарната трибуна и допълни, че е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание.

 

Минути преди това, след разговор в кабинета на председателя на парламента, продължил близо час, Бойко Борисов каза, че явно искането на оставка на Главчев е план на опозицията.

В същото време обаче стабилността на държавата е най-важното нещо, смята премиерът.

Той още вчера упрекна Главчев, че си е изпуснал нервите като е изгонил червената шефка Корнелия Нинова от заседанието на парламента в сряда.

"С колегите доста поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко", коментира Бойко Борисов.

"Ние от ГЕРБ не показваме двоен аршин и когато има някакъв проблем, веднага реагираме за разлика от други. Тази оставка е морален акт и по този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна практика и да не хвърляме сянка върху европредседателството, защото правителството работи добре, държавата работи добре и аз трябва да дам пример за добра парламентарна практика", обяви Главчев пред народните избраници.

А иначе пленарното заседание започна с половин час по-късно от предвиденото заради председателския съвет, който продължи близо час. В него се включи и премиерът Бойко Борисов, който обяви: "С колегите доста поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко".

Решението на Главчев да напусне поста идва само ден, след като депутатите от опозицията внесоха подписка, с която настояха той да бъде отстранен като председател на НС.

Главчев си навлече гнева на социалистите, които получиха подкрепа и от ДПС, защото в сряда изгони за едно заседание лидерът на левицата Корнелия Нинова с мотива, че обиждала премиера с изказването си. Тя пък цитира изказване на премиера, който преди време нарече депутатите "безделници".

Заради това от левицата вчера се зарекоха, че няма да участват в заседанията на парламента, докато на председателския стол седи Главчев.

Това пък на практика означаваше парламентарна криза заради риска от провал на заседания поради липсата на кворум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още