IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Зърнопроизводителите няма да получат по-рано субсидията си

Дори да протестират, исканията им "няма да успеят", заяви финансовият министър

15:15 | 08.02.13 г.
Дянков: Зърнопроизводителите няма да получат по-рано субсидията си

И финансовият министър Симеон Дянков попари надеждите на зърнопроизводителите да си получат субсидиите по-рано, както беше договорено.

След като министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че субсидиите се бавят заради финансови затруднения, Дянков съобщи, че подготвяният от стопаните протест "няма да успее".

"Няма начин зърнопроизводителите да получат по-рано сумите по плащанията за единица площ. Дори при евентуална стачка такива искания няма да успеят“, коментира финансовият министър в парламента.

Дянков обясни, че според възможностите на бюджета зърнопроизводителите могат да получат част от парите в средата на март, а остатъка - в началото на април.

Той подчерта, че неговото ведомство никога не е обещавало авансово издължаване на средствата през януари. Подобни обещания по думите му е дало само ресорното земеделско министерство.

„Над 2 млрд. лв. през януари отидоха за плащания по облигации, още 1,5 млрд. лв. за запълване на сметките по различни социални програми. Като цяло извънредно са дадени 3,5 млрд. лв. Дефицитът за януари е малко над 500 млн. лв., колкото беше прогнозиран. При такъв дефицит е несериозно да се казва "ние си искаме парите по-рано, отколкото е по процедура", коментира Симеон Дянков.

Той допълни, че през февруари се залагат пари за по-тежките инфраструктурни проекти и затова отново е невъзможно допълнителни пари да се разпределят към „някоя прослойка“.

По принцип срокът за плащанията за единица площ е до края на юни. В този смисъл забавяне на средствата няма, заключи финансовитя министър.

Още новини от България прочетете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още