IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дестилериите ще изкупят максимално количество розов цвят

Министърът на земеделието призова изкупната цена да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за стопаните

16:19 | 20.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана ясно след тричасова среща на министъра на земеделието Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщават от земеделското министерство.

В момента повечето дестилерии работят на максимални обороти като изпълняват договорите си с регистрирани производители. При възможност и свободен обем те поеха ангажимент да изкупят и още количества. Всички се обединиха, че проблемите тази година са следствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на ръст на насажденията с 22% за последните 2 г. и добри климатични условия. Освен това има и значителни количества непродадено розово масло от миналата година. Това е довело и до натиск върху изкупните цени и намалението им спрямо предходни години. 

Министерството не може да определя изкупни цени, но моят апел към преработвателите е тя да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за производителите, каза Порожанов.

За да бъдат подпомогнати стопаните в кризисната ситуация, ще бъде отпусната и държавна помощ „де минимис“. Тя обаче може да бъде предоставена само на регистрирани земеделски производители. 

Всички участници в срещата се обединиха за нуждата от регулация по веригата на производството и преработката на рози. За целта предстои да бъде подготвен законопроект за розата, който да бъде приет с максимален консенсус от всички политически сили в Народното събрание.

Миналата седмица розопроизводители излязоха на спонтанен протест и блокираха подбалканския път София - Бургас. Причината е ниската изкупна цена на розовия цвят и това, че от днес преработвателите са отказали да го изкупуват. Протести имаше и в общините Карлово и Хисаря.

Представители на розопроизводителите и на дестилериите, които изкупуват розов цвят, подкрепиха идеята за създаване на специален закон за розата.

След срещата в Министерството на земеделието производителите обявиха, че спират протестите си.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още