IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да е изцяло българска

Основните храни са поскъпнали в седмицата преди празника, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

10:40 | 02.05.20 г. 2
<p>
	Земеделският министър Десислава Танева.&nbsp;<em>Снимка: МС</em></p>

Земеделският министър Десислава Танева. Снимка: МС

Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска, каза пред Нова телевизия министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Ние сме ги информирали, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат как точно ще направят това“, каза още тя.

„Проверки за това дали правилата се спазват ще стартираме в края на месец май“, съобщи Танева.

Припомняме, че по-рано тази седмица правителството задължи търговските вериги да предлагат регионална продукция до края на годината. Целта е да се осигури достъп и за по-дребни български производители, които сега не са представени в големите магазини. Предвидените санкции при първо нарушение са от 15 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв. 

В обща позиция няколко вериги атакуваха остро Десислава Танева, която инициира постановлението на правителството, обвинявайки я в защита на интересите на отделни производители. След няколкодневни срещи в Министерския съвет стана ясно, че е постигната договореност между двете страни.

Танева каза още, че в момента усилията на земеделското министерство са насочени към избягване на удара в млечния сектор. „Факт е, че имаме регистрирано намаление на цената на суровото краве мляко у нас и на всички останали видове мляко. Към момента все още става дума за сезонна флуктуация, тъй като май, юни и юли са най-силни за млеконадоя и винаги по това време има подобен спад на цената“, каза Танева.

„Кризата тръгва от големите производители в Европа, където тенденцията на спад на цените се наблюдава вече втори месец", посочи тя и допълни, че се полагат усилия, включително чрез комуникацията с търговските вериги като основен канал за предлагане на хранителни продукти в България в момента, млечни продукти с вложено сурово мляко от българските фермери да стига до рафтовете и до купувачите.

„Има риск за прибирането на реколтата от рози. Направили сме всички възможни промени за улеснен достъп до работна ръка", каза още Танева.

Според нея кампанията по прибиране на черешите също може да бъде проблемна.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в седмицата преди Гергьовден основните храни у нас са поскъпнали.эКравето сирене поскъпва с 1,5 на сто и се търгува по 6,97 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 11,16 лв./кг. Олиото се търгува по 2,12 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2,9 на сто и се продава по 2,12 лева за килограм в края на седмицата. Пилешкото месо се търгува по 4,05 лева за килограм.

Захарта поскъпва с 1,4 на сто и се продава по 1,46 лв./кг. Брашното, тип "500"поскъпна с 3,8 процента и се продава по 1,10 лева/кг. Цената на ориза пада с 0,9 процента и се продава по 2,10 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.

Цената на оранжерийните домати се повишават тази седмица с 5,9 процента до 2,85 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняват с 11,8 процента и се продават по 2,32 лева за килограм. Цената на картофите пада с 8,0 на сто и се продават по 1,04 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват с 24,3 на сто до 1,65 лева за килограм на едро.

Морковите поскъпват със 5,2 процента и се търгуват по 1,02 лева за килограм. Цената на зелето се понижава със 7,5 на сто до 0,98 лв./кг. Червените чушки от внос поскъпват с 8,4 на сто, средно до 3,87 лева. Зелената салата поевтинява с 1,3 на сто до 0,78 лева за брой. Репичките поскъпват със 5,6 процента до 0,76 лева за връзка.
Ябълките поскъпват с 8,2 на сто, до 1,58 лв./кг. Лимоните се продават по 3,47 лева за килограм. Бананите се купуват по 2,37 лева за килограм; портокалите поскъпват с 3,4 и се продават по 1,80 лв./кг.

Общо ииндексът на тържищните цени (ИЦТ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се e понижил през последната седмица на април с 1,57 на сто до 1.658 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Morqka
преди 3 години
Нема да има проблеми за трапезата на членовете на Компартията... справка дебелата минъустурка и шкембе войвода Коракачанов..Другите кучета ги яли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
"Танева каза още, че в момента усилията на земеделското министерство са насочени към избягване на удара в млечния сектор."Най-накрая да си признае какво я боли, по-точно кой диктува. България е вносител в този сектор, т.е. въпреки всичките "мерки" ние не задоволяваме вътрешното потребление и нашите производители не са конкурентни, причините бол, но основната е "капацитета" на министерството. Обвинявахме комунизма, че издържал губещи дружества, а сега защо го правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още