IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона

В България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, твърди земеделският министър

15:17 | 25.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на земеделието</em></p>

Снимка: Министерство на земеделието

Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана в прессъобщение от ведомството. Танева даде старт на жътвената кампания в община Сливен. Тя допълни, че според обследванията на Областните дирекции „Земеделие“, посевите са в добро състояние, а на реколтиране в цялата страна подлежат 11,34 млн. дка.

Според нея в България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентноспособни на водещите земеделски страни в Европа. По отношение на изкупната цена на пшеницата, тя заяви, че зависи изцяло от изцяло зависи от международните изкупни цени. 

Десислава Танева уточни, че в България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, така че това е факторът, който определя цената. Зърнопроизводителите имат добро браншово сдружаване, което е различно от сдружение на производителите, с цел маркетиране на продукцията и реализация.

Министърът на земеделието посочи още, че предстои важен период за сектора, защото очакванията са до края на тази година да се приеме многогодишната финансова рамка и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). „Независимо от предложените намаления, в България директните плащания почти запазват нивата си“, каза още Танева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още