IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: Няма риск от недостиг на основни храни

Земеделският министър призова хората да купуват само толкова, колкото могат да коснумират

09:58 | 16.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България няма проблем да задоволи основните хранителни потребности на своите граждани. Това заяви в ефира на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя подчерта, че наличността на царевицата например е 2 млн. тона, което може да стигне за близо 2 години. 1,8 млн. тона е пшеницата, като месечно за хляб потреблението у нас е около 90 хил. тона.

Земеделският министър обеща, че засилените проверки за спазване на хигиената в магазините за хранителни стоки ще продължат.

"Имаме ежедневна връзка с хранителната индустрия. Предприятията още в петък показаха, че са предприели много по-високи нива на хигиена, на опазване на техните служители", допълни Танева. И обясни, че струпването на хората в магазините е било провокирано от естествения панически страх през последните дни за това какво означава извънредно положение и какво означава болестта.

"В състояние сме да влезем в обичайните си задължание по друг начин, дистанционно, там където е възможно", отбеляза тя и добави, че българската хранителна индустрия се модернизира след влизането на страната ни в ЕС и отговаря на най-високите стандарти. Танева обаче призова хората да купуват само толкова, колкото могат да коснумират. Ако зачестят злоупотребите, ще се пристъпи към крайни решения, подчерта министърът.

"Купувайте толкова, колкото може да консумирате", призова Десислава Танева.

Според земеделския министър заради коронавируса служители на министерството още преди дни, завръщайки се от чужбина, са били поставени под доброволна карантина по домовете си за 14 дни, но е създадена организация за онлайн комуникация с представителите на различните браншове. С тях е проведен дебат по анонсираната "Зелена сделка", тъй като страните-членки на ЕС трябва да представят становище до днес.

Още миналия петък в Министерския съвет министърът на земеделието Десислава Танева увери, че българските производители на храни могат да отговорят на нуждите на пазара. В България има достатъчно хранителни стоки, няма нужда от презапасяване, заяви на брифинг Танева. Агроминистърът и представители на браншовите организации в хранителната промишленост заявиха, че няма да има недостиг на хранителни продукти във връзка с извънредните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още