IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха нова схема за компенсации на земеделските стопани

Подкрепата е за производители, които са засегнати от коронакризата и ще бъде под формата на еднократно плащане

12:42 | 02.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха промените в Закона за подпомагане на земеделските производители на първо и второ четене. "За" законопроекта на първо четене гласуваха 149 народни представители, без "против" и с 1 "въздържали се", съобщи Агенция „Фокус“. По предложение на председателя на Комисията по земеделието и храните Мария Белова законопроектът бе приет и на второ четене.

Промените са внесени от ГЕРБ и са насочени към регламентиране на реда за прилагане на новата мярка за предоставяне нa извънредно временно подпомагане на земеделските стопани, които са особено засегнати от кризата от коронавируса. 

Помощта е под формата на еднократно плащане, което ще се извършва в срок до 30 юни 2021 г. За получаването ѝ ще се попълва заявление за подпомагане, което ще се одобрява до края на тази година.

Подкрепата е за производители, които са засегнати от коронакризата, а според текстовете на приетия законопроект максималният размер на помощта не трябва да надвишава 7 хил. евро на земеделски стопанин и 50 хил. евро за малко или средно предприятие. 

На практика мярката ще позволи  от наличните финансови средства по Програмата за развитие на селските райони да бъдат подпомогнати, както селските стопани, така и малките средни предприятия.  Министерството на земеделието, храните и горите ще изготви наредба в съкртени срокове, която ще определи редът и условията за прилагането на мярката, уточнява БНР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още