IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите изслушват единствения кандидат за управител на НЗОК

Парламентарната здравна комисия предложи на Народното събрание кандидатурата на проф. Петко Салчев

10:23 | 13.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петко Салчев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Петко Салчев. Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще избере управител на Националната здравноосигурителна каса. Депутатите ще изслушат единствения кандидат за поста - проф. Петко Салчев.

Преди два дни парламентарната здравна комисия прие да предложи на Народното събрание кандидатурата на проф. Петко Салчев за нов управител на НЗОК. 

Мандатът на сегашния управител на Здравната каса д-р Дечо Дечев изтече на 12 март. Днес в пленарната зала ще бъде изслушан единственият кандидат, номиниран от ГЕРБ. В момента той е заместник-директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Пред депутатите в комисията проф. Салчев заяви, че ще търси варианти за намаляване на доплащането в здравната система и ще прави анализ на лекарствената политика, за да осигури по-голям достъп на хронично болните пациенти до медикаменти.

Сред останалите му приорите са публичен контрол върху дейността на Касата и разходването на средствата. Повишаване на действията в областта на профилактичната насоченост и програмите за детско и майчино здравеопазване.

По отношение на цените на клиничните пътеки, проф. Салчев заяви, че е готов да представи  различни варианти за плащане им чрез „мутирането“ на клиничните пътеки, така че да се стигне до реално договаряне с БЛС на обемите и цените. 

Професор Петко Салчев, ако бъде избран, ще е 19-ият управител на Здравната каса. За последните три години в един мандат управляваха трима – д-р Глинка Комитов, проф. Камен Плочев и д-р Дечо Дечев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Обреченият!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още