IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите изключиха ББР от обхвата на публичните предприятия

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преименува на Агенция за публичните предприятия и контрол, а в нея се влива БАИ

13:15 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депутатите изключиха ББР от обхвата на публичните предприятия

Депутатите изключиха Българската банка за развитие (ББР) от обхвата на публичните предприятия с приетия на второ четене нов Закон за публичните предприятия, предаде БТА.

“Това е лобистки текст", възрази Христо Проданов от БСП. ББР е създадена да подпомага малкия и средния бизнес, а тя не изпълнява функциите, за които е създадена, като по думите му, банката е източник на "свежи" средства за четири-пет човека.

Стопанската дейност на публичните предприятия се извършва при равни условия с другите икономически оператори и не се допускат злоупотреби с монополно или господстващо положение или нелоялна конкуренция.

Според приетите разпоредби публични предприятия са търговските дружества с над 50% държавно/общинско участие в капитала или в които държавата/общината по друг начин упражнява доминиращо влияние. В списъка са също дъщерните дружества на търговските фирми, ако чрез тях държавата/общината контролира повече от 50% от дяловете/акциите с право на глас или по друг начин упражнява доминиращо влияние.

Изискванията не се прилагат за дружествата, които осъществяват дейност като кредитни институции, и за техните дъщерни дружества.

Публичните предприятия се разделят на "микро", "малки", "средни" и "големи" въз основа на съответните критерии, описани в Закона за счетоводството.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преименува на Агенция за публичните предприятия и контрол, а в нея се влива Българската агенция за инвестиции, гласува парламентът.

Според приетите текстове на публичните предприятия могат да се възлагат задължения за извършване на обществена услуга или за изпълнение на цели на публичната политика от органите, които упражняват правата на държавата/общината, в рамките на техните компетенции или по ред, определен със закон.

Разходите на публичните предприятия в изпълнение на тези задължения се финансират от държавния/общинския бюджет или по ред, определен със закон, като се оповестяват в годишния финансов отчет.

Министерският съвет упражнява правата на държавата в публичните предприятия. Той може да делегира тези права на министрите, съобразно отрасловата им компетентност и/или на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Правителството одобрява и политика за участието на държавата в публичните предприятия. Тя се актуализира при необходимост, но най-малко на всеки четири години.

От КНСБ разпространиха в кулоарите на парламента декларация във връзка с отхвърлените от икономическата комисия техни предложения в законопроекта. Народното събрание на практика "отрязва" работниците от правото им да контролират публичните компании, което е тяхно право по конституция, както и според редица международни актове, които препоръчват независим надзор на управлението на държавните дружества, посочват от независимите синдикати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още