IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков подкрепя въвеждане на зелен сертификат за учителите

Обсъжда се и нова формула за преминаване в дистанционно обучение

12:32 | 18.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Николай Денков подкрепя въвеждане на зелен сертификат за педагози и непедагогически персонал. Това обяви той на брифинг днес.

Денков е говорил със здравния министър Стойчо Кацаров за преходен период, в който учителите да решат и ако искат да се ваксинират - или да докажат, че са преболедували, или да се тестват всяка седмица с един от двата вида тестове, свързани със зеления сертификат.

Зеленият сертификат няма да засяга учениците, посочи Денков.

Решението за въвеждането на зеления сертификат трябва да дойде от Министерството на здравеопазването и днес от 14.00 часа ще има заседание на експертите в МЗ, каза служебният министър на образованието и науката Николай Денков, цитиран от БТА. Той е категоричен, че ако се въведе зеленият сертификат, то той ще бъде за педагогическия и непедагогическия персонал и по никакъв начин няма да засяга учениците. 

"Аз подкрепям въвеждането на зеления сертификат по отношение на учителите, за педагогическия и непедагогическия персонал, а това, за което съм говорил с министър Кацаров, е, че трябва да се даде известен преходен период, в който учителите да имат време да решат и ако искат да се ваксинират, да го направят. Ако не го направят, или ще трябва да докажат, че са преболедували по установения ред, или всяка седмица да бъдат тествани с един от двата типа тестове, които са свързани със зеления сертификат. Тестовете за училищата трябва да са безплатни, като поне за следващия период това е идеята", посочи министър Денков.

Той каза, че тази сутрин е разговарял със здравния министър и нямат разногласия, че решенията за училищата ще се вземат от регионалните здравни власти, но на ниво община. Денков даде пример, че в една община, ако заболеваемостта е ниска, учениците ще остават в присъствено обучение. Ако в дадена община заболеваемостта е висока - над 750 заболели на 100 хил. души население, тогава може да се затвори цяло училище и да се премине в онлайн обучение.

Образователният министър обясни, че в понеделник ще бъде решено и за новата формула, която се обсъжда с МЗ. Тя предвижда към дистанционно обучение да се преминава при 20% отсъстващи ученици, или при 30% от паралелки, които са в дистанционно обучение.

Директорите на училищата казват, че за тях е по-трудно да следят колко са болните ученици и затова решихме, че е по-добре да им дадем индикация - число, което те лесно могат да измерят. То е свързано с това колко са отсъстващите ученици, или колко паралелки са затворени, и ако се преминат тези числа, се преминава към ротационен принцип на обучение, обясни образователният министър.

Той уточни, че крайните решения за това какви точно да бъдат мерките, свързани със "затварянето", ще са на Министерството на здравеопазването и ще са в заповедта на здравния министър. Как ще работят частните образователни центрове и езиковите школи също е решение на МЗ, добави просветният министър.

Министерството на образованието приема намерението на здравните власти да преустанови колективните извънкласни дейности при заболяемост в общината над 500 на 100 000 души, за да се ограничи смесването на ученици от различни паралелки, пише още в становището на Николай Денков, представено пред експертния съвет на МЗ относно противоепидечните мерки в образователните институции

При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи. Според преподаватели по физическо възпитание и спорт в тях могат да се разглеждат правилата при различните видове спортове, да се обсъждат съдийски казуси, да се правят междупредметни връзки с биология, химия, математика и др.

Просветното министерство приема ротация за учениците от V клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище, ако съответната регионална здравна инспекция издаде такава заповед. Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки.

Випуските ще се сменят през пет учебни дни. По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес.

МОН ще запази досегашния принцип, според който при ротация първо ще преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици. В общия случай ще остават вкъщи първо гимназистите с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация - и учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас.

МОН приема предложението на МЗ училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболяемост там надхвърли 750 на 100 000 души.

Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още