IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деница Сачева: Медицинските сестри търсят целенасочена провокация

За протеста им седят политически опоненти на управляващите, твърди социалният министър

10:22 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Чрез протеста на медицинските сестри се търси целенасочена провокация. Това заяви социалният министър Деница Сачева в ефира на Нова телевизия относно ескалиралото напрежение на протеста на медицинските сестри.

Тя е категорична, че зад тях стоят политически опоненти на управляващите.

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред партийния дом, с искания за оставки”, каза социалният министър. Сачева обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и  са отпуснати допълнителни финансови средства.

„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретният повод за тази акция”, обясни още Сачева. 

„Това засяга цялото общество. Трябва да си дадем ясна сметка какво искаме и какво върви. Темите в областта на социалната политика в момента се използват за тежки политически манипулации и пропаганди. Не става въпрос за сваляне на правителството, а за разрушаване на обществото”, каза още социалният министър.

По думите ѝ в момента „се въртим в кръг“. Както има протести на майките на деца с увреждания за закона за личната помощ, така има на такива, които искат закона за социалните услуги, коментира още Сачева. Според нея законът за личната помощ трябва да бъде прецизиран и това ще бъде направено.

Социалният министър коментира и намерението на БСП да внесе Закона за социалните улуги в Конституционния съд. Според Сачева никой не се стреми да сложи ред в този хаос, за да има цялостна политика към хората с увреждания, а редица политически партии използват ситуацията за да трупат дивиденти.

Относно искането на майките от „Системата ни убива“ за среща, Сачева обясни, че е отказала, защото исканията не са се променили. „Майките на децата с увреждания не са единствените хора с увреждания в страната. Нужно ли е, след като на 27 февруари съм се видяла с тях, да се срещам отново да получа същите искания“, каза тя.

Министърът защити и Адриана Стоименова, която стана зам.-министър на социалната политика. „Тя бе проверявана в продължение на две години и нито една проверка не установи проблеми. Тя може да работи по проблемите на хората с увреждания с експертиза“, обоснова се Деница Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още