IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делта вариантът може да даде начало на нови Covid вълни?

Индийският вариант показва признаци на частична резистентност към ваксини, каза проф. Радостина Александрова

13:38 | 24.06.21 г. 5
Делта вариантът може да даде начало на нови Covid вълни?

Делта вариантът на коронавируса, който се появи в края на миналата година в Индия, се разпространява много по-бързо и може да даде начало на нови вълни на затваряне. Това коментира проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Вариантът е влязъл в повече от 80 държави и в момента предизвика забавянето на премахването на ограниченията във Великобритания, каза Александрова.

Позовавайки се на данни от изследване, публикувано в специализираното издание Nature, Александрова заяви, че новият вариант се разпространява с 60% по-бързо от британския. „Има и намаляване на ефективността на ваксините с около 10% за третиране на Delta варианта“, каза Александрова. Има малки разлики в симптомите на новия вариант с повече случаи на възпалено гърло, уточни професорът.

Според Александрова ниското ниво на ваксинация в България е и заради липсата на добра кампания, коятo да предостави цялата събрана нужна информация на населението. 

Делта вариантът, известен също като B.1.617.2, принадлежи към вирусна линия, за първи път идентифицирана в Индия по време на вълна от инфекции през април и май. Появата на варианта нараства бързо в някои части на страната и показва признаци на частична резистентност към ваксините, посочи гостът.

Изглежда, че Делта е с около 60% по-трансмисивен от вече силно заразния вариант Alpha (наричан още B.1.1.7), идентифициран в Обединеното кралство в края на 2020 г., съoбщава списание Nature.

Делта е умерено устойчив на ваксини, особено при хора, които са получили само една доза. Проучване на Public Health England, публикувано на 22 май, установи, че еднократна доза или ваксина на AstraZeneca, или на Pfizer, намалява риска от развитие на симптоми на COVID-19, причинени от варианта Делта с 33%, в сравнение с 50% за варианта Алфа.

Втора доза от ваксината AstraZeneca повишава защитата срещу Делта до 60% (в сравнение с 66% срещу Алфа), докато две дози на Pfizer са 88% ефективни (в сравнение с 93% срещу Алфа).

Предварителни данни от Англия и Шотландия показват, че при хората, заразени с Делта, има около два пъти по-голяма вероятност да попаднат в болница в сравнение с тези, заразени с Алфа.

Повече за новия щам на коронавируса и притесненията около неговото разпространение в Европа вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Ако видиш данните за последните 2 седмици, средната бройка на заразени се качва от средно 15 на 7-дневна база на 80. Последните дни имат по над 100 случаи, което не се е случвало от месеци.https://ourworldindata.org/coronavirus/country/israel
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
rainmaker
преди 2 години
В УК има нарастване на случаите но предимно сред неваксинираните. Да му мислите в БГ с малкия процент ваксинирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
analog
преди 2 години
Kъде е тая нова вълна в Израел? В тайна ли я пазят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Пълни глупости. Вариантите много слабо се различават и всеки, който е прекарал ковид илир техен вариант е имунизиран. Елементарна наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
Вече си има нова вълна в UK и Израел.Във Великобритания новите случаи се вдигат от около 2 хиляди на 15 хиляди за няколко седмици. Любопитното е, че това измежду държавите с най-висок дял на ваксинирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още