IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Не очаквам Планът за възстановяване да бъде приет лесно

Изпълнението на бъдещите зелени проекти е свързано с нови заеми и данъци, предупреди икономистът и бивш вицепремиер

11:16 | 15.09.21 г. 3
Даниела Бобева: Не очаквам Планът за възстановяване да бъде приет лесно

Планът за възстановяване и устойчивост на България няма да бъде приет лесно и бързо, колкото и технически да е съвършен той. Към него бяха приспособени правила и изисквания за съблюдаване на ценности и правила в Европейския съюз, предупреди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Даниела Бобева, финансист и икономист, бивш вицепремиер.

Тя обърна внимание на капацитета, необходим не само да се „изпишат" парите, но и за да се подготвят подходящите проекти. Икономистът потвърди, че в конкурса за стартиращи екологични проекти не е подаден в Европейската комисия нито един български.

Според Бобева България ще срещне трудности и причините за отлагане на приемането на плана са подобни на тези, с които се сблъскаха Унгария и Полша в Европейския парламент и Европейската комисия. „Там се поставиха въпроси за държавността, корупцията и как се използват европейските фондове“, посочи тя.

По думите й България е неподготвена за прехода към Зелена и екологична икономика. Същевременно страната ще е една от най-засегнатите, защото освен енергетиката новите изисквания ще засегнат много и различни отрасли на икономиката – те са най-вече транспорта, селското стопанство, някои отрасли от индустрията.

„България непрекъснато се срива в класациите за икономическа свобода“, посочи още Бобева.

Тя разкри и наблюдението, че макар всички партии в сегашния парламент да са съгласни, че административната тежест върху бизнеса в твърде голяма, служебното правителство не е направило нищо в тази посока.

Тя е убедена, че промени са били необходими, защото „последното редовно правителството е създало много нови режими, въпреки че е премахнало някои от действащите“.

„Така се стигна до влошаване на бизнес климата“, обясни икономистът.

По думите на Бобева, повечето от тежестите са свързани с подзаконови нормативни актове и могат да се направят промени само с министерски заповеди.

„Това са мерки, които се отразяват в международни показатели като Doing business и показателите за средата за инвестиции. Не е толкова сложно и е възможно да се случи в рамките на служебно правителство“, е мнението на финансиста.

Бобева смята, че сегашният парламент е започнал дискусията за пенсиите и пенсионната система, която отдавна е трябвало да се случи, а следващият парламент ще може да „капитализира този политически дебат“.

Тя отчита обаче като „голяма грешка“ това, че се гледа на пенсионерите по един и същ начин. „Една е групата пенсионери, които се пенсионираха до 1989 г., а друга са пенсиониралите се през преходния период“, отбеляза тя.

Бобева смята за справедливо пенсиите да се увеличават на тези, които са се осигурявали на пълното си възнаграждение – което е било „на светло“ и през годините не са имали прекъсвания.

Направеното през миналата седмица увеличаване на пенсиите икономистът смята за проинфлационен фактор и потвърди, че допълнителните фискални инжекции към потребителите засилват инфлацията.

„Резултатът ще е проблем за България да влезе в еврозоната, поне през 2024 г., за когато са обявените намерения, защото страната трудно ще постигне инфлационния критерии", убедена е Даниела Бобева.

Тя прогнозира, че ще бъде все по-трудно на следващите управляващи да постигат стабилна фискална рамка, защото България е много задлъжняла покрай коронавируса и „популисткото“ раздаване на пари. „Съвременното изпълнение на бъдещите зелени проекти е свързано и с нови заеми и данъци“, пресметна икономистът.

Пред какви предизвикателства е изправена България в прехода към зелена икономика? Как се вписва макроикономиката в климатичните промени? 

Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
Най-накрая един обективен икономически анализ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
Най-накрая един обективен икономически анализ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
България има само 2 свързани проблема -корупция-управници родствено свързани с комунистическия режим,и тези два проблема водят държавата до безпътицата в която сме над 30 години .Това е като октопод .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още