IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Симона Велева: Основни правила и права в Конституцията са пренебрегнати

Никъде по света на съм виждала съдът да име право да на законодателна инициатива, посочи конституционалистът

11:53 | 19.08.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. Това заяви пред bTV Симона Велева, доктор по конституционно право.

Според нея недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция.

"В исторически план можем да видим, че нова Конституция в една държава означава промяна, който да преобърне изцяло начина, по който живеем. В днешни дни виждаме как демократични режими се сриват и идват авторитарни“, коментира д-р Велева и изрази недоволство, че проектът е недомислен и създава множество тревоги сред юристите.

Тя изрази недоумение от идеята за законодателна инициатива от страна на прокурори и съдии, както и несъгласие с предложението за отмяна на институцията Велико народно събрание.

Д-р Велева посочи, че е изключително хаотичен проектът за новия основен закон, основни правила при съставянето му са били пренебрегнати, като например липсата на преамбюл.

"Това е важно. Всеки един основен закон трябва да има основните ценностни положения. Това не са пожелателни характеристики. Всяка дума в тази Конституция тежи изключително много. Най-общо можем да кажем, че експертите, които са работили по проекта не са конституционалисти. Има грешки, които показват, че не се познават основните правила. Не е случайно, че основните права са в началото. Всяка една конституция е предшествана от Харта за правата", обясни още Симона Велева.

Докторът по конституционно право определи поставянето на гражданските права в края на документа като не особено положително и показващо неуважение.

"Най-малкият проблем е формулировката "съдебен съвет на прокурорите". Проблемът е, че се дава право на законодателна инициатива. Има логика изпълнителната власт да притежава такава - правителството е избрано от партията, спечелила изборите. Прокурори и съдии, които са избрани на експертен принцип, да имат възможността да определят политиката на държавата - в сферата на медиите, здравеопазването... е въпрос, който автоматично отнема нейната независимост. Никъде по света не съм виждала съдебната власт да има законодателна инициатива. Прокуратурата няма място в политиката", категорична е д-р Велева.

По думите на Диана Ковачева проектът за Конституция превръща омбудсмана във фигурант.

„Институцията е изпразнена от съдържание, орязани са правомощия, стеснена е защитата на гражданите“, смята общественият защитник.

Пред БНР Диана Ковачева посочи, че досега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава.

„За мен е необяснимо това „внимание“ към институцията на омбудсмана, заяви тя. - Отнето е правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми.“

Диана Ковачева изрази недоумението си как включването на това правомощие на омбудсмана да се намесва в подобни казуси е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ.

Тя обърна внимание на факта, че в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

Новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсманадосега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, уточни Ковачева. 

Тя отбеляза, че се възпрепятства възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите.

За нея е необяснимо и нищо не налага да бъдат преместени основните права на човека от началото на конституционните текстове, което тя определи като изключително знаково място, в самия край на проекта.

„Въвежда се индивидуалната конституционна жалба, но гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд“, добави още критики към проекта омбудсманът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Докторката друго щеше да пее, ако беше поканена да вземе участие в писането на проекта и съответно да вземе лев... Но това е друга тема.Всеки юрист знае, че едно дело преди да се гледа по същество, трябва да е процедурно допустимо. В случая ГЕРБ можеше да предадат само папка със заглавие "Проект за конституция", за да тръгне парламентарната процедура за гласуване на решение за избор на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция. Проектите (очаква се и опонентите да имат свои проекти) се обсъждат от новите народни представители, редактират се и накрая се приема един проект, който е общо дело, независимо кой е започнал процедурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
хаха из фейсбук: редно ли е човек на който е забранено да пише във фвйсбук, да пише конституция?Оставка на корумпираните мутри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още