IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Маргаритов: Covid-19 провокира измамите в онлайн търговията

Започна енергийното етикетиране с въвеждането на унифицирана енергийна скала за електроуредите от класове от A до G, припомни председателят на КЗП

10:48 | 04.03.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличават се жалбите за онлайн измами заради засилената търговия в онлайн пространството по време на ограничителните мерки заради пандемията. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред бТВ.

„Много от жалбите са свързани с пандемията – от спирт за горене, който се предлагаше за дезинфектант, до онлайн реклама за хипноза срещу коронавирус", коментира парадоксалните оферти, провокирани от Covid-19 той.

Маргаритов потвърди, че КЗП наблюдава пазара за нелоялни търговски практики.

По думите му в началото на пандемията жалбите са били за липсващи маски, дезинфектанти и други предпазни средства.

„Работим с ГДБОП много добре, ако има сигнал за продаване на ваксини по интернет, ще адресираме сигнала към тях. Това би било чист вид измама, защото знаем, че няма ваксини на свободния пазар“, коментира председателят на КЗП.

Маргаритов припомни, че от 1 март влезе в сила ново етикетиране на електроуредите.

Източник: Европейска комисия

„До 1500 лв. са санкциите за подвеждаща реклама. В оторизирани лаборатории ще се проверява дали качествата на електроуредите отговарят на етикета. При съмнение потребителите могат да се обръщат към комисията“, съветва председателят на КЗП.

Investor.bg припомня, че се въвежда обща и унифицирана енергийна скала за всички електроуреди, които подлежат на енергийно етикетиране, включваща класове от A до G. Повече няма да има разширения с плюсове от типа „клас A+“. Повишават се изискванията към конкретните енергийни класове и според новите етикети съществуващите на пазара най-енергоефективни модели ще заемат основно класовете B и C.

Промените са съгласно регламент на Европейския парламент и на Европейския съвет от 4 юли 2017 г. за определяне на нормативна рамка за енергийно етикетиране и за отмяна на европейска директива в Наредба за енергийното етикетиране на продукти, свързани с енергопотреблението.

Етикетът ще бъде свързан с новата продуктова база данни на ЕС (EPREL), посредством QR код. Базата данни предоставя на потребителите, търговците и органите за пазарен надзор допълнителна информация за етикетираните продукти.

Смяната на етикетите ще става поетапно в рамките на няколко години, като започва със следните продуктови групи през 2021 г. От 1 март ще се актуализират битови хладилници и фризери, перални машини и перални машини със сушилня, съдомиялни машини, телевизори и електронни екрани. От 1 септември ще се подменят етикетите ва светлинните източници.

За останалите групи продукти, подлежащи на енергийно етикетиране, сред които климатични инсталации, барабанни сушилни машини, прахосмукачки, бойлери за гореща вода, отоплителни уреди и др., нови етикети ще се въведат след привеждането в сила на съответните регламенти на ЕС. Очаква се това да се случи след 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още