Д. Енчев: Има недоразумения по линия на водородната икономика в Плана за възстановяване

Енергийната стратегия на България трябва да е фокусирана към реализирането на оставащия потенциал за ВЕИ, съветва специалистът

Още по темата
Коментари
0
 
1
 
3
преди 3 седмици
проблемът е , че ние докато умуваме ще се занимаваме ли с водорд , по света хората не спят ... оформят се вече клъстери от водородни компании (електролизери , водородни клетки , транспортна инфраструктура и съхранение) в германия , канада , италия , дания , япония ... а тука пишем тонове хартиени купчини ... парите ще се източат по консултанти и хидроинженери и пак отначало ...
0
 
2
 
2
supertrader до: Моабет да става
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Когато той го произведе - печели, когато други го произведат губи или по точно няма той да спечели..да точно така е. Прав е логиката му е желязна.
1
 
3
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Какво е това недоразумение Димитър Енчев?
"Там има една идея да се построят тръбопроводи, които да пренасят природен газ и водород до ТЕЦ-овете, което за мен е лишено от всякаква икономическа логика. За да се произведе зеленият водород, е нужно електричество, което от своя страна е необходимо да бъде зелено. Другата опция да внасяме водород пак няма смисъл, тъй като е изключително скъпо", пресметна експертът."
Значи изключва се възможноста някъде извън страната някой да произвежда зелен водород от зелено електричество. Да се внася директно водород е много скъпо.
Но ние ще разработим "26 мегавата вятър и слънце, които да произвеждат водород за експорт". Значи нашият водород за експорт ще е евтин и може да го изнасяме а при другите ще се получи много скъпо. Явно сме на върха на технологиите и може да сложим всички в джоба.
В Япония тестове за пренос на водород смесен с природен са провеждани преди 20 години. Установили са, че до 20% може да се пренася без да се налага да се променя нищо в помпените станции и тръбите.