IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанка Крумова: Целта на системата бонус-малус е да подобри безопасността

В момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от тази система, защото тя се базира на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика

11:16 | 21.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новото предложение на Комисията за финансов надзор (КФН) за въвеждане на системата "Бонус-малус“ е доста сходно с предишното, но има някои подобрения. Целта е да се подобри безопасността на движението по пътищата. Това коментира в ефира на Нова телевизия застрахователният експерт Цветанка Крумова.

Темата е на дневен ред още от миналата година по това време, но след вълна от обществено недоволство текстовете така и не станаха част от законодателството. 

Според последните предложения на КФН нарушителите на пътя ще плащат до 400% по-скъпа "Гражданска отговорност", а изрядните шофьори ще ползват отстъпка до 25% (или 23%). Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 година системата да заработи. 

"400% е много, но не е задължително. Това е като с глобите. Били много големи. Ами кой те кара да нарушаваш правилата? Никой не те кара”, заяви от своя страна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, който също бе гост в студиото.

Според експертите все още не може да се каже какъв ще е ефектът от промените. Крумова отбеляза още, че един от основните моменти, които се коментират в момента е задължението всеки един собственик да декларира всички водачи на автомобила. „Ако имате един собственик с определен брой точки „Бонус-малус” и друг водач се взима предвид най-лошият шофьор”, обясни Крумова. Така шофьор с най-много нарушения в семейството ще оскъпи застраховката.

„В момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от тази система, защото тя се базира на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Доброто нещо е, че ще се даде един рестарт на застраховката „Гражданска отговорност”. Всички застрахователи трябва да излязат с нови базови премии”, обясни Крумова.

Според Георгиев всяко едно нарушение е потенциално ПТП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още